Puhutaan rahasta-pelataan terveydellä 15.7 klo 10-11.15, Kaupungintalon piha

Yksi elämä-terveystalkoot-projektin liittojen (Aivo-, Diabetes -ja Sydänliitto) järjestämässä tilaisuudessa seitsemän puolueen kansanedustajat joutuivat punnitsemaan pääsihteeri Tuija Braxin väittämiä ja ottamaan kantaa esitettyihin laskelmiin erilaisista terveysprojekteista. Nyt viimeistään puhutaan rahasta. UKK-instituutti on laskenut, että yksinomaan väestön liikkumattomuus lisää terveydenhoitomenoja 3-4 miljardia euroa vuodessa! Brax toi esiin, että palkkaamalla vanhuslääkärin Vaasa on säästänyt 600 000 euroa vuodessa.Hän totesi vahvan reisilihaksen olevan keski-ikäisen ja vanhenevan ihmisen seksikkäin ruumiinosa! Jos ei jalat kanna, niin peti odottaa ja sinne jää. Lihaskunnolla on iso merkitys.

Sydänperäisen tapaturman jälkeinen nopea, säännöllinen ja aktiivinen kuntoutus alkaen 2 viikkoa tapahtumasta puolen vuoden ajan on kustannustehokasta ja elämänlaatua parantavaa. Sydänsairaudet vievät ennenaikaisesti hautaan ja ne osuvat nuoriinkin.

Ns.sydänmerkki-joukkoruokailuun satsaamalla kunnissa (lautasmalli, suolankäytön vähentäminen, pehmeät rasvat) saadaan huomattavia säästöjä terveysmenoissa jo vuoden aikana. Tästä ovat esimerkkeinä Kotka ja Seinäjoki.

Tällä hetkellä käsite ennaltaehkäisy kunnissa lähes puuttuu, kuntien budjetit tehdään vuodeksi. Kaikissa kunnan suunnittelussa ja päätöksissä pitäisi näkyä terveys-ja hyvinvointinäkökulma. Varhainen puuttuminen on halvinta, tästä tuotiin esiin käsite"liikkuva koulu". Nyt syyskuussa on tulossa "unelmien liikuntaviikko", joka motivoi meitä kaikkia ottamaan liikunnan osaksi elämää ja tuntemaan vastuuta omasta terveydestä.

Terveystalkoot-projekti on menossa jatkossa puoluekokouksiin viemään tietoa näistä asioista. Kaikki panelistit lupasivat tehdä voitavansa eduskunnassa ja se on iso lupaus.