Suomi Areenaa aalloilla

Tänään torstaina vietimme koko perhe Suomi Areena -päivää Mäntyluodossa. Liisantorilta pääsimme bussikyydillä satamaan ja takaisin. Tämä oli erityisesti lasten mieleen.

Satamaan päästyämme käynnissä olikin juuri pintapelastusnäytös, jossa veden varaan joutunut käytiin nostamassa merestä helikopteriin ja kopteri laskeutui sitten ulkovartioalus Turvan helikopterikentälle. Yllättävän kovan äänen ja aallokon helikopteri sai aikaan. Pelastusnäytöksen jälkeen kiipesimme Turva-alukselle tutustumaan. Nuolin viitoitettu tutustumiskierros toimi hyvin vaikka laivalla kävi paljon ihmisiä. Tilat ja välineet olivat hienot, onhan alus valmistunut vasta tänä vuonna.

Seuraavaksi suuntasimme merentutkimusalus Arandalle. Olin jo jonkin aikaa sitten huomioinut tämän mahdollisuuden Areenan ohjelmasta, joten pääsimme 40 ensimmäisen joukossa pienelle risteilylle. Kiersimme aluksella pienryhmissä eri kohteissa, joissa meille kerrottiin, mitä kaikkea aluksella tehdään. Kun pääsimme tutkimuskohteeseemme merellä, saimme nähdä miten merestä otettiin vesi- ja planktonnäytteitä sekä analysoitiin näkösyvyyttä. Risteilijöille oli myös pientä tarjoilua ja lapset olivat otettuja tietysti makeisista ja heijastimista, jotka saimme muistoksi reissusta. Aikuiset saivat mukaansa tietoa Itämeren hoidosta ja tilasta sekä sen suojeluvinkkejä. Itse kuvittelin Arandan olevan isompi alus. Lisäksi käynti sai tajuamaan, miten tärkeää ja kovaa työtä aluksella tehdään. Vaikka saimmekin aurinkoisen risteilykelin, Arandalla ei juurikaan kansituoleissa paistatella.

Päivä oli opettavainen ja kokemusrikas. Lapsetkin tykkäsivät. 2-vuotias muisteli vielä iltapesulla, miten "kivaa oli, kun sillä lautasella tutkittiin vettä". Ja erityisen mukavaa hänestä oli hyppiä avojaloin kannella vesilätäköissä. 6-vuotias seurasi jo tarkemmin näytteiden ottoa ja ihmetteli komentosillan laitteita. Ei tällaista joka päivä päästä kokemaan, joten kiitos tästä Suomi Areenalle ja alusten miehistöille! Viedään yhdessä eteenpäin teemaa "I love Gulf of Finland" teemavuoden mukaisesti.