Rauhoitu, hyvä aikuinen!

Suomalaisten lukeminen kuulemma vähenee koko ajan osittain siksi, että enää ei ole rauhallista aikaa istua alas lukemaan ja jotta aikaa olisi, jotain muuta pitäisi jättää tekemättä! Onhan se tietysti paljon helpompaakin laittaa lapselle elokuva pyörimään kuin itsekin istua alas ja lukea yhdessä. Ja toisaalta, pitää harrastaa niin paljon kaikkea nykyään. Koko perheen, ja nimenomaan jokaisen perheenjäsenen erikseen.

Tänään käytiin siis erittäin monipuolinen keskustelu Porin kirjastossa lasten lukemisesta. Oleellisin kiteytyi ehkä heti alkupuheenvuorossa, eli lasten suhde kirjallisuuteen on aikuisten vastuulla. Mutta jos lapsi ei lue, kuka katsoo peiliin? Äiti, isä, isovanhemmat, naapurit, kaverit, tarhatäti, opettaja, kirjastovirkailija, kunnanjohtaja, kustantaja, kirjailija..?

Pesäpallostadionilla taas keskustelun teemana oli raha ratkaisee – eli keiden lapsilla on varaa harrastaa/urheilla. No mehän missasimme tämän keskustelun ohjelmalehtisen väärän kellonajan vuoksi mutta pääsimme maksutta harrastamaan penkkiurheilua kansallislajimme pesäpallon seurassa.

Mutta kyllä lapsilla on varaa harrastaa ja urheilla. Ei ehkä mitä tahansa, mutta varmasti monta vaihtoehtoa löytyy. Eikä harrastamisen tarvitse olla aina seurassa tapahtuvaa kilpailutoimintaan tähtäävää, vaan "harrastamistahan" ovat myös pihapelit, koulumatkapyöräily, perheen kanssa uimassa käynti, luistelu kaverin kanssa lähikoulun kentällä ja tietenkin tuo aiemmin mainittu lukeminen, piirtäminen, leikkiminen ja mitä kaikkea. Kun lapseltasi kysytään, mitä hän harrastaa, näitä vähemmän arvostettuja harrastuksiakin tulisi voida ylpeänä esitellä.

Kirjastossa käyntikään ei taida olla oikein muodikasta, vaan vanhanaikaista, kaikessa maksuttomuudessaan enemmänkin merkki ehkä rahattomuudesta ja joutilaisuudesta? Ja ainakin jotain, mitä emme osaa riittävästi arvostaa. Toisin kuin keskustelussa esille nostettu kuusivuotias poika, joka ensimmäisellä kirjastokäynnillään sai kyyneleet silmiinsä ollessaan niin ihmeissään ja kiitollinen siitä, että sai todella lainata valitsemansa kirjan kotiin asti..

Rauhoitetaan siis tahtia hyvät vanhemmat ja muut aikuiset! Ota se lapsi kainaloosi ja samaan tyyliin kuin Tatu ja Patukin sanoivat: Koska nyt on ilta Satu, nyt luetaan iltasatu.. Sitten jaksaa taas aamulla touhuta ja harrastaa yhdessä, ja kompastella niihin kirjoihin, kuten panelistien ohjekin oli.