"Meidän on saatava olla erilaisia"

Tänään perjantaina 15.7. klo 10 alkoi BEPOP-lavalla keskustelu Naisen ura - onko sitä? Mielenkiintoinen teema on näköjään vetänyt paikalle useammankin huomioitsijan, mutta heitä peesaten, kovin paljon uutta asiaa ei tullut mutta teemaa saatiin liitettyä jos johonkin yhteiskunnalliseen asiaan. Tutkija Anu Järvensivu peräänkuuluttikin näkökulman vaihtamista. Kirjoitukseni otsikko on keskustelun puheenjohtajan lopputulema, eli koska olemme sekä miehinä että naisina erilaisia, olemme myös yksilöinä erilaisia erilaisine tarpeinemme, toiveinemme ja työurinemme, joten mikä sopii yhdelle ei välttämättä ole se paras toiselle. Myös työura ja menestyminen käsitteinä vaativat uutta näkökulmaa, eihän työurankaan tarvitse olla pelkästään ylöspäin ja paremmille palkoille pyrkimistä, vaan yksilöä voi palvella myös vaikka käsityöyrittäjäksi ryhtyminen.

Jälleen päästään siis asenteiden muuttamiseen ja peiliin katsomiseen. Mistä muodostuu sinulle elämän tarkoitus ja tasapaino? Onhan elämässä tiemmä muutakin tärkeää kuin työ ja ura, esimerkiksi terveys ja läheiset, ovat he sitten omat pienet lapset, omat vanhemmat tai vaikka ne omat lapsenlapset. Sitä en kuitenkaan ymmärrä, miksi yleinen ilmapiiri tuntuu olevan se, että vanhempi, joka on lastensa kanssa kotona, menettäisi siinä jotain. Kyllä se on kuulkaa toisinpäin. Kannattaa kokeilla. No, jos siinä menettää elääkkeessä tietyn euromäärän, itken sitä sitten eläkkeellä ollessani. Kenenkään en ole koskaan kuullut surkuttelevan jälkeenpäin lastensa kanssa viettämää aikaa, mutta useampi vanhempi on harmitellut sitä, ettei ollut aikaa lapsilleen silloin, kun he olivat pieniä. Ja tarvitsevat he vanhempiaan isompinakin.

Keskustelussa Eva Biaudet toi esiin myös näkökulmaa siitä, millainen työelämä sopisi ihmisille aiempaa paremmin mainiten esimerkkinä naapurimaa Ruotsin. Erilaisten osa-aikatöiden yhdistäminen lastenhoitoon piirtävät hieman uudenlaista työuraa. Enemmän siis vaihtoehtoisia malleja mustavalkoiselle ajattelulle, että joko äiti tai isä on joko töissä tai kotona, miksei kannusteta siihen että voi olla myös sekä että?