Puhetta rahasta

Torstaipäivän keskusteluista kiinnostavin oli Kaupungintalon pihassa järjestetty Puhu rahasta -talk show. Vaikka keskustelun aiheena oli itsestäänselvyys nimeltä raha, panelistit onnistuivat lälhestymään aihetta jokainen omalla kulmallaan.

Keskustelijoiden joukko oli onnistuttu kasaamaan sopivasti erilaiseksi, jotta aihetta päästin lähestymään eri näkökulmista. Rahaa ja kuluttamista tarkasteltiin keskustelussa neljän tutkijan voimin: nuorison kulutuskäyttäytymistä tutkiva Minna Autio, kestävän kehityksen tutkija Janne Salovaara, köyhyystutkija Maria Ohisalo sekä talouskulttuurintutkija Paavo Järvensivu toivat kaikki keskusteluun erittäin piristäviä näkökulmia. Toimittaja/yrittäjä Renaz Ebrahimi jakoi kuulijoiden kesken oman konkreettisen tarinansa siitä, kuinka ns. hedonistinen kuluttaminen vie raha-asiat totaaliseen umpisolmuun. Yleisön viihdyttämisestä piti juontaja Joonas Nordmanin ohella Tuomas Enbuske, joka sai terävillä kommentellaan yleisön naurahtamaan useaan otteeseen keskustelun aikana.

Maria Ohisalon keskusteluun tuomaa köyhyystutkijan näkökulmaa on paikallaan nostaa hieman esiin.

- Köyhyyden ja huono-osaisuuden periytyminen on asia, jolle pitäisi pystyä tekemään jotain. Suomestakin löytyy perheitä, missä ollaan jo kolmannessa sukupolvessa sosiaalitoimen asiakkaita. Koulutuksen vähäinen arvostaminen saa helposti huono-osaisuuden periytymään, kun seuraavia sukupolvia ei kannusteta kouluttautumaan, Ohisalo tiivisti.

Renaz Ebrahim nosti puolestaan esiin kulutuskäyttämisen opettamista jo koulumaailmassa.

- Meidän pitäisi tuoda enemmän esiin sitä, kuinka paljon vaivaa rahan ansaitsemisen eteen on nähtävä ja sitä, kuinka upea tunne siitä tulee, kun hankit itsellesi jotain haluamaasi sillä rahalla, jonka olet ensi ansainnut kovalla työllä. Kärsivällisyys on yksi asia, jota meidän tulisi pystyä opettamaan lapsillemme ja nuorillemme.

Talouskulttuurin tutkija Paavo Järvensivu pääsi ääneen vasta paneelin loppuvaiheessa. Olen päässyt kuulemaan hänen ajatuksiaan jo aikaisemmin, joten hän ehti tuomaan omia ajatuksiaan esiin varsin pintapuolisesti. Tämä oli sinällään sääli, sillä uskon, että kuulijat olisivat mielellään kuulleet enemmän hänen ajatuksiaan.

- Suomea johdetaan ajatuksella, että rahasta on niukkuutta, mutta luonnonvarat ovat loputtomia. Haluan kääntää tänä asetelman toisin päin, sillä luonnonvarat meiltä tulevat loppumaan ennen kuin raha. Elämme tällä hetkellä fossiilitalouden raunioissa. Meidän tulee rakentaa nopealla aikataululla sellainen järjestelmä, minkä myötä pystymme järjestämään ihmiselle tarpeelliset asumisen, lämmittämisen ja liikkumisen ei-fossiilisesti, totesi Järvensivu heti oman osuutensa avaukseksi. 

Tuomas Enbusken napakka kiteytys rahasta paneelin päätteeksi oli varsin osuva:

- Raha on säilöttyä turvallisuutta.

Keskustelu oli erittäin mielenkiintoinen ja puheenvuorot olivat todella hyviä. Jopa niin hyviä, että nyt paneeliin varatun tunnin ja vartin sijaan olisin mielelläni keskustellut jokaisen panelistin kanssa kahdestaan tuon tunnin ja vartin, jotta aiheisiin olisi päästy pureutumaan oikein kunnolla.

 

 

Renaz Ebrahimi ja Maria Ohisalo Joonas Nordmanin tentattavana