Pitääkö kaikesta voida valittaa?

Lakimiesliiton järjestämä valitusprosessin ympärille rakennettu keskustelu keräsi harmaasta säästä huolimatta runsaasti kuulijoita Eetun aukion lavan edustalle. Keskustelun aikana kävi ilmi, että kansalaisen oikeudesta valittaa tehdyistä päätöksistä saattaa seurata sekä hyvää että samalla ei niin hyvää. Konkreettinen esimerkki tästä on Porin LNG-terminaali, jota oltiin alun perin suunnittelemassa Turkuun. Tehdyn valituksen myötä terminaalin rakentaminen olisi voinut viivästyä jopa kymmenen vuotta, joten terminaalin sijoituspaikkaa oli perusteltua muuttaa. Katsantokannasta riippuen valituksesta seurasi siis sekä hyvää (terminaalin rakentaminen Poriin) sekä ei niin hyvää (suunniteltu investointi siirtyi Turusta toiselle paikkakunnalle).

Edellinen esimerkki antaa hyvän kuvan siitä, että kansalaisten oikeus valittamiseen on kaksijakoinen: parhaimmillaan valitusprosessin kautta voidaan saada muutos vajavaisin taustatiedoin tehtyyn päätökseen, mutta huonoimmillaan valitusprosessi antaa mahdollisuuden jopa tietynlaiseen kiusantekoon. Perspektiiviä keskusteluun antaa kuitenkin tieto siitä, että esimerkiksi asemakaavaa koskevien valitusten lukumäärä on niinkin pieni, kuin noin sata vuodessa.

Valittamisella on tämän juridisen kontekstin ohella myös arkisempi merkitys. SuomiAreena-viikkoon liittyen ei kuitenkaan kenelläkään pitäisi olla tarvetta valittamiseen. Viikko oli ladattu täyteen kymmeniä ja kymmeniä toinen toistaan laadukkaampia keskusteluita. Sekä porilaiset että muualta Poriin saapuneet ihmiset osallistuivat ennakkoluulottomasti paneeleihin ja nauttivat yhteiskunnallisen keskustelun ilmapiiristä. Sääennusteiden mukaan koko viikoksi oli luvattu enemmän tai vähemmän sadetta, mutta ensimmäinen kunnon sade tuli SuomiAreena-kävijöiden niskaan vasta perjantaina iltapäivällä.

Porin SuomiAreena-viikko ei ole kuitenkaan täydellinen. Uskon, että järjestäjät oppivat tästäkin vuodesta jotain, joten Suomen 100-vuotisjuhlavuoden hengessä järjestettävä SuomiAreena 2017 tulee olemaan melkoinen menestys.

Kiitos SuomiAreena, olit minulle hyvä, jälleen kerran. Ensi heinäkuuta odotellessa.

Lakimiesliiton keskustelu Pitääkö kaikesta voida valittaa? käynnissä. Sateen sattuessa yleisö ei keskittynyt valittamaan, vaan kaivoi sateenvarjot esiin.