Don Putkonen tuulimyllyjä vastaan

14.7 Ravintola Kirjakaupassa tilaisuuden ansiokas juontaja Kimmo Collander kävi aluksi lävitse kapakkaväittelyn periaatteet ja sitten luovutti puheenvuorot alustajille.

Matti Putkonen, entinen Metalliliiton ay-jyrä, ps. lobbari lausui näin;

" Sähkön tuotannossa tuulivoima on järjetön ratkaisu, koska se toimii syöttötariffin turvin. Mutta konepajamiehelle tuulimylly on varsin kelvollinen vientituote, kunhan vievät ne kaikki pois ".

Tähän mietelauseeseen oli monen helppo yhtyä, niin vakuuttavaa ja selkeää oli hänen esiintymisensä. Sitä tukemaan hän toi keskustelussa esiin myös veronmaksajien syliin jo kaatuneta karuja lukuja. Siksi hän ei suostunut maalailemaan ismejä eikä uskomuksia vakavasta asiasta. " Parannetaan maailmaa sitten kun nämä on kotona hoidettu ".

Anne Bland, vihreä huittislainen varapuheenjohtaja;

" Lannassa eli bioenergiassa on voimaa ja siihen tuulet avuksi - varsinkin talvella. Pelastetaan tää perhanan maapallo !"

Mm. näin jyrähteli hän ilmastouskonnollisia teesejään. Toki hän näki haasteellisina tuulimyllyjen vähäiset ongelmat, niinkuin tuulettomuus ja päämasijoittajien varovaisuus. Tarvitaan rohkeita ekologisia sijoittajia ja/tai vaikka osuustoimintaa, josta hän oli saanut valaistusta Walesissa vieraillessaan. Sinänsä ymmärrettävääkin, sillä onhan kulutusosuustoiminta lähtöisin Rotchdalen köyhien kankurien toimesta jotain 150 vuotta sitten. Lopuksi hän totesi, että " Insinööritaitoja meillä on, mutta poliittinen ilmapiiri estää tämän menestyskeissin synnyn ".

Miia Wallen, vpj. Tuulivoimayhdistys

Leipäpappina hän joutui peesaamaan muita alustajia. Reposaaren sillanpielen usein seisovat myllyt aiheuttivat hänelle mukavia kysymyksiä, joista hän selviytyi rutiinilla. Hän vakuutti markkinavetoisten yritysten tekevän päätöksensä riskien analyyttisellä seulonnalla ja investoinnin kannattavuuden arvioinnilla. Sitä vaativat kaikki pääomittajat ja omistajat, joista osa on julkishallinnollisia toimijoita kuten kuntia. Toki he operatiivisessa toimissan käyttävät hyväkseen myös saatavissa olevat tuet.

Suuremmat ja varsinkin ilmavat tilat olisivat olleet tarpeen. Väkeä oli paljon ja tilaisuudessa oli hyvä väittelyn meininki. Siitä kiitos juontajalle, alustajille ja keskustelevalle yleisölle.

Mm. Lokalahdella myllyjen rakentamispäätös onnistuttiin torppaamaan viime hetkellä mökkiläisten asukasaktiivisuuden avulla. Eräs sikäläinen mökinomistaja ja kalastelija tuki varmoin sanankääntein ja luvuin Putkosta. Näihin vastaväitteinä kultiin yleistyksiä Nimby-ilmiöön.
Eräs nuorimies hauskutti kaikkia kyselemällä Putkoselta, mitä hyvinvointipalveluita tullaan menettämään Olkiluodon rakennuskulujen paljastuttuessa. Olihan Putkonen todennut jossain vaiheessa, että lapsilisistä leikattiin, jotta saadaan tuulivoiman syöttötariffeille budjettivarat riittämään.
Honkajoen tuulipuistoa tukeva kannanotto oli tuulivoiman kannattajien mieleen.