BIOHAKKEROINTI - avain terveytesi vaalimiseen

18.7 Kaupungintalon piha

Tekes järjesti lumoavan tietoiskun Jussi Heikelän letkeässä ohjauksessa siitä, kuinka jo nyt saatavilla laitteilla, välineillä ja jopa ilmaisilla sovelluksilla kukin meistä voi kerätä tietoa itsestään. Sykemittari ja kalorilaskuri alkavat olla "so last season", puhumattakaan verenpainemittarista. Niillä kun ei voi mitata mieltään, tuntemuksiaan, unitilojaan, ravintoaan, jne. Toki vaaka, vaimon kangasmitta ja tuon datan jatkuva kirjaaminen siniseen ruutuvihkoon on Juhani Tammisen mukaan menneen ajan turkulaisten urheilijoiden veljeskunnan joululounaiden ainut totuus ja ehtymättömien selitysten lähde.

Nyt Juhanikin käyttää kotimaista aktiivisuusranneketta, jossa parasta hänen mukaansa on se, että se tämän tästä muistuttaa: "Sä et liiku". Siitäkin huolimatta, että Juhani edelleen ajaa Audillaan 100 000 km vuodessa eikä SuomiAreenallakaan ole montaa tilaisuutta, jossa hän ei ole alustajana. Aktiivisuusranneke on jo jenkeissä hyvin yleinen, suuri osa kansalaisista käyttää sitä.

Biohakkeroinnin, eli biohäkkäämisen saloihin yleisöä johdatti Teemu Arina, teknologian alan yrittäjä ja oikea hakkeri. Johtavana ajatuksena hän pitää halun tehdä muutoksia omassa kehossaan ja mielessään. Niihin tarvitaan mittauksia ja tietoa, joita hän kuvaili hauskasti nuorison kielikuvin ja esimerkein. Kun kerätty data ajetaan tietokoneen tai älypuhelimen sovellukseen, tieto voidaan muuntaa ääniksikin. Näin vaimon kanssa käyty keskustelu kuultiin linnun vihellystä muistuttavin äänin. Sen keskustelun nouseva ja välillä murinaksi laskeva teho oli vaikuttava. Vanhempaa teknologiaa hyödyntävä Tamin rouva pyrkii samaan lopputulokseen pitämällä 20 kg sitten Juhanista otettua valokuvaa jääkaapin ovessa.

Biohakkeroinnin riskinä on, että saatu data sokaisee ja aiheuttaa ns. lääkärikirjailmiön. Siitäkin huolimatta biohakkerointi on nopeasti yleistymässä. Mittauslaitteet integroituvat kuulokkeisiin, kännykkäsi toimii valmentajanasi ja niin edelleen. Ilmeisesti tulevien vuosien palavereissa ei enää twiittailla tai olla facessa, vaan pompitaan ylös, kun se Lumia toteaa: Mikset sä liiku ?

Tietoiskun uskottavuutta lisäsivät hienosti Tekesin johtaja, entinen kilpalentopalloilija Minna Hendolin ja MTV:n uutisankkuri Kirsi Alm-Siira. Viimeksi mainittu käytti 14 harjoituksessa älyshortseja, joiden keräämä tieto paljasti huomattavan epätasapainon hänen jalkojensa suurissa lihasryhmissä. Tästä hänellä ei ollut hajuakaan tai tuntemuksia ennen pöksyjen käyttöä. Huomioitsija jäi miettimään, siitäkö se nopea pöydän alle poistuminen johtui taannoin erään lähetyksen aikana.