Suuri kupla

Aamulla SuomiAreenan pihalla käytiin keskustelua sivistyksestä.
Keskustelu tosin poikkesi mielestäni aiheesta paljonkin.
Alussa mainosaikaa annettiin runsaasti sekä Turun Sanomien että Iltalehden päätoimittajille. Korvaani särähti muutama lause, päätoimittajien selkeä viesti oli, että verkosta uutisten lukeva on tyhmempi ja vähemmän sivistynyt, kuin printtiversiota lukeva.
Ehkä itsekin olen vähän tyhmä, kunnen hoksannut perusteluja väitteelle?
Ei keskustelua, ettei PerusSuomalaisia nostettaisi aiheeksi, niin myös tänään. Perussuomalaisten nousu politiikassa on puhujien mielestä hieno asia medialle sekä politiikalle. Organisoitu epäluottamus oli aivan uusi termi minulle puhuttaessa Perussuomalaisista. Hienoa kuitenkin, että tutkijatkin jo myöntävät organisoimisen puolueessa. Riittävästi on jo kuultu päinvastaisia kommentteja.
Informaatiokupla oli myös itselle aiemmin outo käsite. Tällä tarkoitetaan kapeaa, yksipuolista näkemystä joka tulee, kun haalitaan uutistietoa liian helposti ja yksipuolisesti. Tässä lehtien päätoimittajat puhuivat itseään pussin pohjalle. Alussa kertomani tyhmyys ei kuitenkaan olekaan tyhmyyttä silloin kun haetaan näkemyksiä ulkomaisilta verkkosivuilta tai blogeista.
Kyllähän silloin ollaan informaatiokuplassa pahasti, jos uutisten seuraaminen rajoittuu printtilehtiin, eikös vaan? No, ymmärtäähän tuon printin glorifioimisen, koska 90% mediatalojen tuloista tulee edelleen nimenomaan paperilehtien ansiosta.
Juontaja kovasti yritti provosoida keskustelijoita, etenkin Pekka Haavistoa, joka osasi hienosti väistää ansat. Väitteen Perussuomalaisten demonisoimisestakin Pekka kuittasi tyynesti kertomalla olleensa Viitasaaren Sahurin kanssa Traktorijazzeilla.
Yleisökysymykset lopussa jäivät kovin valjuiksi, yhden kysyjän kohdalla alkoi jo usko kysymyksen uloskakistamiseenkin mennä. Sen huomasivat myös panelistit, joiden vastaukset olivat niin ympäripyöreitä, että kysymys olisi voinut koskea vaikka vedenalaista mutterin valmistusta tai tomaatin merkityksestä median suhteeseen politiikkaan. Eli sekavaa.
Medialukutaito on asia, jota pitäisi ehdottomasti opettaa peruskoulussa. Nytkin luit yhden mielipiteen keskustelusta. Jos jätät aiheeseen tutustumisen tähän, olen onnistunut manipuloimaan mielipiteesi sellaiseksi kuin minä haluan. Mieti sitä hetki.