Kirkko viis veisaa vastuustaan

Arkkipiispa Kari Mäkisen viesti kävi ainakin minulle selväksi. Yhteisvastuuta pitää olla, mutta kirkon ei ainakaan esimerkkiä tarvitse näyttää. Ammattijärjestöjen jälkeen seuraavaksi rikkaimpana instituutiona kirkko pidättää oikeuden päättää omista rahoistaan. Sitävastoin Mäkisen mukaan yritysten pitäisi höllentää kukkaroitaan, jotta osatyökykyisille löytyisi työpaikkoja.

Sen rikkaimman tahon edustajana oli Purje-lavalla Sdp:n kansanedustaja Lauri Ihalainen, entinen SAK-jyrä, nykyinen taustavoima samassa ammattijärjestöjenkeskusjärjestössä. Rakkauden puolueen edustaja haikaili aikoja, kun maksettiin sotakorvauksia ja kaikille oli työtä, vaikka sitten kynnenleikkaajana. EK:n Räsäsen muistuttaessa yritysten ainoan työllistämismahdollisuuden olevan kannattava bisnes, muuttui kansanedustajan poskipäät hivenen punertaviksi. Jos yritys ei ole kannattava, ei se voi loputtomiin työllistääkään. 

Keskustelussa pohdittiin osatyökykyisten palkkaaminen ja sitäkautta mahdollinen täystyöllistyminen. Tästä hienosta ajatuksesta oltiin lavalla hellyyttävän yksimielisiä, keinoista ei selvästikään. Ei ole kauaskantoista ajattelua, että osatyökykyiselle voitaisiin maksaa samaa palkkaa kuin täysin työkykyiselle. Kyllä siinä menee nopeasti vanhan duunarin perse penkkiin, kun kahvihuoneissa hoksataan, että saman palkan voi saada pienemmälläkin työpanoksella. Tähän olisi helppo ratkaisu, työsopimusehtojen muuttaminen niin, että se mahdollistaisi matalamman palkan maksamisen matalammasta työpanoksesta. Kuten EK:n Räsänen totesi, työehtojen uusiminen on herkkä kysymys. Sillä kuten kaikki hyvin tiedämme, se ei ammattijärjestöille sovi, ei mitenkään. AY-liikettä jonkinverran seuranneena tiedän, että ainoa mahdollisuus tehdän tämänkaltainen ratkaisu olisi nostaa sen duunarin palkkaa. Ei käy SAK:n pirtaan, että joku voisi tehdä työtä vaikka 60% palkalla, sehän vie kaiken työn siltä vanhalta jermulta, kun halvempia työmarkkinoita olisi käytettävissä! 

Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Jaakko Niinistö kertoi, kuinka Vantaan kaupunki työllistää eri keinoin 11% alueen kehitysvammaisista kokomaan prosentin ollessa kolmen luokkaa. Hienoa ja rohkeaa pilottityötä, josta voisi moni kaupunki ottaa mallia! 

Niin voisi ottaa myös Suomen evankelis-luterilainen kirkko. Arkkipiispa kiemurteli kiusaantuneena tuolissaan kuunnellessaan muiden esimerkkejä osatyökykyisten työllistämisestä, eikä kehdannut kertoa kirkon työllistämisprosenttia edellämainituissa erikoistapauksissa. Yhteisvastuuta on helppo penätä, mutta pitäisi muistaa, että niihin talkoisiin pitäisi itsekin osallistua, eikä vain veisata viis.