Mies teatterissa

Teatterista ei ollut tietoakaan kun miehen uhatusta asemasta keskusteltiin. Hyvinvointi on uhattuna monella tapaa. Työelämän kovemmat vaatimukset. Naisen entistä suuremmat odotukset parisuhteelle. Pelkkä talonrakennus ja uudehko auto eivät ehkä tuoneetkaan haluttua onnea. Ei puolin eikä toisin. Lasten kasvattamisessa vaaditaan mieheltä enemmän läsnäoloa. Yhteiskunnan alkoholimyönteisyys uhkaa heikompia, tähän ei vieläkään ole näkyvissä parannusta. Syrjäytyminen ja yksinäisyys näistä jo jompikumpi riittää viemään hyvinvoinnin pohjalukemiin.

Pojasta on siis saatava kokonainen hyvinvoiva mies joka voi hyvin niin henkisesti kuin fyysisestikin miten se siis tapahtuu?

Niin on monta mieltä kuin miestäkin. Ongelmat ovat erilaisia kuten myös mielipiteet siitä mikä niihin johtaa. Yleensä kasvatus ja päivähoito kuin koulumaailmakin ovat puheenaiheena toistuvasti. Keppi käteen ja nyrkit pystyynkö? ehkei sentään, mutta pyssyleikit voitaisiin palauttaa))). Nykyiset massamurhaajat ovat olleet lapsia jo aseettomana aikana eikä se tuonut parannusta(((. Suomi on edelleen väkivaltainen maa ja ilmapiiriltään negatiivinen, mistä tämä johtuu? kuka tietää niin käsi pystyyn! Heikon itsetunnon sijaan tai rinnalle näyttää tulleen jonkinlainen arvottomuuden tunne ja päihteisiin ajaudutaan. Perheen ja miehen malli ovat lapselle hyvin tärkeitä ja tukitoimia pitäisi aina runsaasti olla jotta puutteita voitaisiin paikata. Perheen ja kasvatuksen puutetta ei koulumaailma voi paikata, sen sijaan koulumaailman puutteita on kotona helpompi paikkailla. Lapsi, poika ja opiskelija jolta perusturva puuttuu tai on puuttunut ei pysty hyödyntämään korkeatasoistakaan opetusta.

Elämänlaadun perusasioihin kuuluu mahdollisuus tehdä työtä ja tarvittaessa myös vapaa-aikana toteuttaa itseään. Mikäli tätä mahdollisuutta ei ole, niin hyvinvointi on vakavasti uhattuna. On valitettavaa että meillä Suomessa tätä asiaa käsitellään melko marginaalisesti. Työttömyys on meillä vain lukuja, ja yksilön perusturvaan, talouteeen liittyvä asia. Kuinka voit? ei kuulu viranomaisten kysymysten repertuariin. Joka tapauksessa köyhyyden ja työttömyyden perintönä siirtyvä kierre olisi saatava katkaistuksi.

Kovinkin karju tuntee tarvetta tulla hyväksytyksi ja saada rakastaa, nämä suodattavat pehmeämmäksi elämän suurempia kolhuja ja pettymyksiä. Muiden ihmisten kunnioittaminen ja arvostus edesauttavat kummasti tätä tavoiteltavan ihanteen saavuttamista. Ehkäpä se olisi se asia minkä voisi tuoda sen perinteisen rooliajattelun sijaan lastenkin kasvatukseen. Aikuisena kun moni asia opitaan vain hitaasti kantapään kautta. Sana "rooli" kertoo jo mistä on kysymys. Emme voi elää "roolia" isänä tai miehenä. Roolittomuus ei kuitenkaan estä noudattamatta perinteitä ja arvoja. Omien mieltymysten ja taitojen mukaan on elettävä. Näytteleminen ja teatteri ovat hienoja taiteenlajeja mutta lastenkasvatukseen ja parisuhteeseen ne eivät sovi, mikäli ei ole oma itsensä se kostautuu tavalla tai toisella.