HYVÄ ISÄ - HYVÄ TOINEN VANHEMPI

Isyys tuo mukanaan paljon uutta, haastavaa ja hauskaa. Paneelikeskustelussa isät kokivat isyyden ainutlaatuisena, mielenkiintoisena ja elämänsä parhaana vaiheena. Isyyteen sitoutuminen lisää isän hyvinvointia, itsetuntoa ja onnellisuutta. Mies oppii hallitsemaan useita tilanteita samanaikaisesti. 

Lapset kiintyvät niin isään kuin äitiin. Lapsille on hyväksi kokea molempien vanhempien tavat hoitaa. Läheinen isäsuhde on voimavara, niin lapsi pärjää koulussa ja murrosiässä on vähemmän ongelmia.

Isyysvapaita ja siihen joustoa on vähitellen lisätty v. 1978, 2003 ja 2013. Pohdin, meneekö isillä huonosti yhteiskunnassa, jos he lakeja laatiessaan myöntävät vain naiselle vastuun kasvattaa lasta (isyysvapaan hidas lisääntyminen joustoineen)?  Kansanedustaja Antti Kaikkonen ihmetteli, miksi vanhemmuuteen valmentavaa koulutusta ei ole järjestetty, lukuunottamatta sijaisvanhemmille suunnattua koulutusta.

Vuoden isä 2013 Markus Forsell kertoi, että yleensä lasten vaatepinosta osuu hänen käteensä kuvioinniltaan ja käyttötarkoitukseltaan niin sattumanvaraisia löytöjä, että lasten vaatetus aiheuttaa hilpeyttä tai oudoksuntaa ulkopuolisissa. Äitienpäivinä joukko äitejä saa kunniamerkkejä ja heidät kukitetaan valtakunnallisessa tapahtumassa, Forsellin ehdotuksena vastaavia tilaisuuksia voisi toteuttaa myös ansioituneesta isyydestä.

Alle kolmevuotiaiden lasten vanhempien erot ovat lisääntyneet. Usein eroon päädytään jo ennen lapsen 1. ikävuotta. Avioeron jälkeen lapsi (lapset) voivat yhtä hyvin jäädä asumaan isänsä kanssa. Tällaisesta vaihtoehdosta ja isäkokemuksestaan kertoi sosiaali-ja terveysministeriön ylijohtaja Raimo Ikonen. Hän on kieltäytynyt työhön liittyvistä iltamenoista. Kirjailija Juha Itkonen pohti, jos voisi rauhoittaa vanhempia, että kaikilla on siinä elämäntilanteen vaiheessa haasteita, mutta niistä selvitään. Ellei eroja voi ehkäistä, niin voidaan tukea isyyteen sitoutumista. Eron jälkeen miehet voivat huonosti, perusteli yliopistonlehtori Johanna Mykkänen.

MITÄ SITTEN JOS LAPSELLA ON KAKSI SAMAA SUKUPUOLTA OLEVAA VANHEMPAA?

Nykyisin on yhä enemmän perheitä, joissa on kaksi samaa sukupuolta olevaa vanhempaa. Allekirjoittanut haastatteli yliopistonlehtori Johanna Mykkästä (Jyväskylän yliopistosta) asiaan liittyen. Hän totesi saman kuin monet tieteelliset tutkimukset ovat antaneet tulokseksi, että läpi lapsuutensa ja nuoruutensa sateenkaariperheissä asuneet lapset voivat psyykkisesti yhtä hyvin kuin heterovanhempien lapset. Väestöliitto on koonnut yhteenvedon laaja-alaisista tutkimuksista sateenkaariperheiden osalta. Mykkäsen mukaan kuitenkin kahdella vanhemmalla on merkitystä lapsen kehitysvaiheiden kannalta.

***

Tapahtuma: "Mulla on hyvä isä" - isä perheen voimavarana

Juontaja: Jussi Pulli, kehittämispäällikkö, Ensi-ja turvakotien liitto