Aloita auttaminen läheltä

Perjantaina pohdittiin Suomi-Areenan pihassa, miten suomalainen hyvinvointi turvataan?
Suomen suurituloisimmat (20%) rahoittavat 2/3 yhteisistä kuluistamme. Keskustelijat olivat sitä mieltä, että "ne maksaa, jotka kykenevät". Kaunosieluisesti muotoiltiin, että "meillä on vastuuta toisistamme ja vain sillä periaatteella voi toteutua hyvä yhteiskunta". Siinä nähtiin myös sote-uudistuksen sisältävän näitä kaikkia hyviä ideoita periaatteineen, mutta sote-uudistus ei ole edennyt.

Edellä mainittuja hyvyyden ajatuksia täsmennettiin. On oltava mahdollisuus auttaa ja sitä estävää tai rajoittavaa sääntelyä tulisi purkaa. Hyväntekeväisyys ja vaaaehtoistyö ovat julkista palvelujärjestelmää täydentävää, ei korvaavaa toimintaa.

Suomessa lähimmäisen hyviä tekoja, apua tarvitsevia on yllin kyllin, mutta köyhät on unohdettu. Leipäjonossa jonottaa joka viikko 20.000,- ihmistä ja paljon enemmän, jos harvemmin ruokakassia hakevat lasketaan mukaan. Suomalainen yhteiskunta ei kykene kantamaan vastuuta kotimaan köyhistä, vaikka apua on riittänyt ulkomaiden köyhille.
Tämä on mielettömän ristiriitaista, mielestäni.

Yhteisvastuukeräyksellä vaivaisukko patsaiden logolla ja sivustolla (vaivaisukko.fi) voit auttaa suomalaista köyhää. Auttaa tietenkin voit myös ilman organisaatiota, jos tiedät tai tunnet taloudellisessa ahingossa kärsiviä.

Kuka vanhuksia hoitaa ?
Tavoite on ollut, että eletään pitkään ja hyväkuntoisina. Tämä on toteutunut, mutta aivan loppuelämän vaiheissa voi olla sairastelua ja voimien hiipuvaa ehtymistä. Silloin tarvitaan raskaampaa hoitoa.
Aktiivisuutta osallistumisessa ja terveydentilansa itsehoidon valmiuksia senioreilta vanhetessaan toivottiin.
Ristiriitaista on sekin, että Suomessa 75 v pääsee palvelutarjonnan arviointiin, mutta se ei johdonmukaisesti tarvittaessakaan johda tuen, avun ja palveluiden saatavuuteen. Palvelut ovat sidoksissa kunnan resursseihin. Siinä mietittiin sitäkin, pitäisikö mummon mökki myydä hänen omiin hoitotarpeisiinsa? Yksimielistä selkeää näkemystä ei ilmennyt.

Keskustelijat ihmettelivät yli vuoden takaisen yksimielisen sote-uudistus "ajatusten" muuttumisesta kädenväännöksi. Asiaa tulkittiin niin, että päätöksentekijöistä suuri osa on myös kuntapolitiikassa ja lojaaleja kunnalle. He tarkastelevat kuntanäkulmasta, eivät asiakaslähtöisesti.

Lapset ja kissanpennut ovat sulokkaita, joten heidän avustamisensa on vanhuksia helpompaa. Helsingin lastensairaalan keräys tuotti 36 miljoonaa euroa. Kansalaiset antoivat siihen rahaa. Liikenne-ja viestintäministeri Anne Berner perusteli lastensairaalan rahoitusta koko Suomen lasten sairaalana, vaativan tason hoidon tarpeissa ja Helsinkiin keskitetyissä sairauksien hoidossa.