Tarvitaan riittävän monta syytä turistin tulla

Kauttuan Ruukinpuisto on suomalaisen teollisuushistorian hienoimpia kohteita, jossa Alvar Aallon töitä sanotaan olevan eniten yhdellä paikkakunnalla. Aallon henki elää vahvana Jokisaunalla kuin Terassitalollakin 1800-luvulta peräisin olevan ruukkiasutuksen lomassa. Sekä rakennettu että luonnonympäristö ovat olennainen osa täällä asuvien ihmisten elämänpiiriä. Se on yksiselitteisen tärkeä. Ei ole samantekevää millaisessa kunnossa ympäristö on.
Areenakeskustelussa pohdittiin luonnonympäristön merkitystä seutukunnasta syntyville mielikuville laajemminkin. Ala-Satakunnan ympäristöseuran puheenjohtaja Seppo Varjonen totesi merkityksen olevan todella iso. Valitettavasti Eurajoella (joki, ei kunta) on omienkin asukkaiden silmissä - erityisesti Kiukaisissa - ikävä maine. Parempaan suuntaan ollaan onneksi menossa. Luonnon kaupalliseen hyödyntämiseen Varjonen ei halunnut ottaa kantaa vaan korosti tavallista, arkista yhdessäoloa lasten ja nuorten kanssa. Mitään erityistä ei luonnonympäristössä tarvita, lapsi löytää sieltä ihmeitä ihan itse. Samalla vahvistuu omakohtainen kokemus luonnosta voimavarana. Metsähallitus ei Laura Lehtosen mukaan ole myöskään kaupallinen toimija vaan edellytysten luoja ja puitteiden tarjoaja yrittäjille. Yrittäminen luonnonympäristössä vaatii tarkasti harkittua tuotteistamista. Löyhien ideoiden kanssa ei yrittäjän ole syytä lähteä liikkeelle. Napakka tuotteistus ja huolellinen liiketoiminnan suunnittelu suojelevat ympäristöä ja yrittämisen edellytyksiä. Liika on liikaa kaupallistamisessakin, homma saattaa karata lapasesta tuhoten luonnonarvoja.
Ruukinpuisto on yhdistänyt alueen yrittäjät perustamaan kehittämistyöryhmän. Ihmiset tulevat kyllä toimeen keskenään, mutta tarvitaan maalaajia, jotka todentavat yhteistä näkemystä. Samaa puhetta kuin Tuiskulan kesäteatterissa! Näin väki saadaan toimimaan yhdessä. Ympäristöministeriön Hannele Pokka totesi rehellisen toiveikkaasti, että ministeriöiden tasolla on eriseuraisuus vähenemässä. Haetaan aktiivisesti yhteisiä linjoja eri hallinnonalojen päätöksentekoon. Panelistit heittivät tulevaisuuden vetovoimatekijöitä Pyhäjärviseudulle.
- Lehtonen, metsähallitus: Mahdollisimman monen saavutettavissa olevat selkeät retkeily- ja melontareitistöt.
- Kilo, Ahlström Oy: Kapasiteettia tulisi hallitusti lisätä, jotta matkailutoiminnasta tulisi kannattavaa. Tarkoituksena on tavoittaa sekä ulkomaalaisia että kotimaan matkailijoita.
- Pokka, ympäristöministeriö: Valtiolla ei rahaa ole näihin tarkoituksiin. Pyhäjärvi-instituutin vesiosaaminen on kova juttu. Eri tahojen osaamisen yhdistäminen toisi lisää resursseja niukkuuteen.
SuomiAreena toimi hunajapurkkina, joka kokosi ahkerat työmehiläiset pörräämään Tallinmäelle. Näkemistä ja kokemista oli runsaasti, vanhoista polkupyöristä lähtien. Pyhäjärviseudun vetovoima tehoaa aina vaan.