Suomi-Areena 2015 pitää linjansa tänäänkin!!


Uudistumisen voima työssä keskustelu Eetuaukiolla klo 10.30- 11.45

Läsnä 5 keskustelijaa & työ-ja elinkeinoministeri Jari Lindström ja juontaja. Ai juu – olihan siellä kansanedustaja, huikean kilpaurheilu-uran purjehduksessa tehnyt Sari Multala. Rihvelitaulun sai tuoda lavalle ihan lopussa hankevastaava Marketta Klemettilä ja lausua keskustelun päätös-sanat siinä ohimennen.

Palaan keskustelun sisältöihin vielä tänään. En vain malttanut olla tekemättä välihuomatutusta. Sekä panelistit että yleisö noteerasivat pariinkiin otteeseen omituisen sukupuolijakauman lavalla.

Alla tosiasioita suomalaisesta työelämästä:
Naisten asema työelämässä edelleen paras Pohjoismaissa
Naisilla on paras asema työelämässä Pohjoismaissa. Ykkösenä on Norja, jota seuraavat Tanska ja Ruotsi. Neljäntenä on Uusi-Seelanti, Suomi on viidennellä sijalla. Tiedot selviävät tuoreesta PwC:n kansainvälisestä Women in Work -indeksistä.
Indeksissä on mukana 27 OECD-maata, ja sitä on laskettu vuodesta 2000 alkaen. Koko tuon ajan kärkikolmikko on ollut sama. Listan häntäpäässä ovat talouskriisin koettelemat Etelä-Euroopan maat Kreikka ja Italia.
Indeksissä ovat mukana palkkojen tasa-arvoisuus, naisten osuus työelämässä absoluuttisesti ja suhteellisesti, naisten työttömyysaste sekä naisten osuus kokopäivätyötä tekevistä.
Suomi on ykkösenä, kun mitataan naisten ja miesten osuutta työvoimasta. Suomessa on työssä käyviä miehiä vain kolme prosenttiyksikköä enemmän kuin työssä käyviä naisia. Vuosi sitten luku oli neljä prosenttia ja Suomi oli silloinkin listan ykkönen.
Naisten ja miesten välisessä palkkaerossa Suomi on puolestaan OECD-maiden häntäpäässä. PwC Women in Work -indeksin mukaan palkkaero on Suomessa miesten hyväksi mediaanipalkassa laskettuna noin 19 %, kun kärkimaissa se on kuutisen prosenttia.
”Palkkaerojen kaventumisessa Suomessa ei ole tapahtunut kovinkaan paljoa sitten vuoden 2000, kun moni muu maa on kuronut eroa kiinni samalla aikavälillä. Palkkaero naisten ja miesten välillä on Suomessa esimerkiksi Norjaan ja Tanskaan verrattuna yli kymmenen prosenttiyksikköä isompi”, PwC Suomen partneri Sirpa Juutinen sanoo.
Lisää tietoa PwC:n kansainvälisen Women in Work -indeksin tuloksista sekä tutkimusmenetelmästälöydät esityksestä, joka on nähtävissä ja ladattavissa SlideSharessa.