Missä silmä lepää siinä sielu hoituu.

Lyttylän kartanolla tapahtumakeskustelu sunnuntaina: ” Green Care – Onko yhteys luontoon osa hyvää elämää…”

Green Care on uusi rusetti vanhoille hyväksikoetuille asioille ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksessa. Uusi paketointi on tuotteistamisen hedelmää.
Hyvää teki metsälenkki sateen raikastamassa luonnossa eilisiltana. Kymmenittäin orkideaheimoon kuuluvia maariankämmeköitä kukki polun varressa, tiltaltti piti konserttiaan, ensimmäisistä mustikoista sai nyppiä maistiaisia. Koirakin tykkäsi. Ei tahtonut polun reunat ja talutushihna riittää, nuuskuteltavaa oli niin paljon. Molemmat tulimme vehreydessä hoivatuiksi. Yhteys luontoon on olennainen osa hyvää elämää. Amen!
Ikiaikaisesti Myrskyluodon Maijat ovat painaneet posken lypsämänsä lehmän lämpimään kylkeen, itkeneet siinä surunsa ja huolensa. Pirttiin palattuaan taas jaksaneet arjen ankaraa kulkua. Psykiatrisiin sairaaloihin on usein kuulunut maatila, jossa potilaat ovat työskennelleet voimiensa mukaan. Fyysinen työ sinänsä on hoitanut yleiskuntoa. Tarvittaessa aggressiivisuuttakin on voinut purkaa toimeliaisuuteen hyvällä tavalla. Psyykenlääkkeitä ei ole ollut käytettävissä ennen 1960-lukua. Samalla on turvattu laitoksen peruselintarvikkeiden saanti vaikkapa eristyksissä olleella Seilin sairaalasaarella Nauvossa.
Edellä oleva nykykielelle tuotteistettuna: Green Care tarkoittaa toimintaa, jossa luontoa käytetään tavoitteellisesti ihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi ja ylläpitämiseksi. Yrittäjyydestä on perimmiltään kysymys. Luonto- ja hyvinvointimatkailua, puutarhaterapiaa, eläinavusteista kuntoutusta, ravitsemusta. ”Vihreää voimaa ja virkistystä”, jolla tavoitellaan virkistystä ja voimaantumista tai ” Vihreää hoivaa” , jossa tarjotaan luontoläheisyyttä hyödyntäviä hoiva- ja kuntoutuspalveluita.
Yrittäjänä itsekin suhtaudun myönteisesti tähän uusvanhaan trendiin. Liike-idea on ihmiskunnan historiassa monin tavoin testattu ja hyväksi havaittu. Sen ympärille on turvallista lähteä luomaan liiketoimintasuunnitelmia, kunhan vain yrittäjän oma kapasiteetti riittää. Green Carea esiteltäessä korostetaan homman hoituvan tavoitteellisesti, ammatillisesti ja vastuullisesti koulutetun henkilöstön voimin. Niin varmasti tapahtuukin, mutta osattavaa on kovin paljon.
Lopputekstissä terapiatarjonnasta laajemmin, enää en käsittele G.C – toimintaa erityisesti.
Kuinka laaja-alaista ja syvällistä osaamista asiakas odottaa saavansa hakeutuessaan tarjolla oleviin terapioihin. Terapia tarkoittaa hoitoa, terapeutti hoidon toteuttajaa. Käsitteen käyttö on lähes vapaata ja mielivaltaisesti sitä tunnutaan eri yhteyksissä käytettävän. Usein tavalliselta kuluttajalta menevät sanat ja ymmärrys sekaisin näissä terapioiden valintataloissa. Omituisin kuulemani nimike on ollut ”selvännäkijäterapeutti”. Jokainen terapeutti ei ole psykoterapeutti!
Psykoterapeutit ovat pitkän, 3-6 vuotta kestäneen pelkästään psykoterapiaan keskittyneen koulutuksen saaneita, Valviran rekisteröimiä ja nimikesuojattuja ammattilaisia. Asiakkaan tulee itselleen selvittää, mitä hän terapiaan hakeutuessaan tavoittelee. Psykoanalyysia ei ehkä erämaaretkeltä saa , mutta havahtuminen sen mahdolliseen tarpeeseen on jo paljon. Sen jälkeen voi hakeutua asianmukaisen palvelun piiriin.