Henkilöstön osaaminen - ainoa työsuhdeturvansa !

Ei. Ehkä. Kyllä! Uudistumisen voima työssä
16.7. klo 10:30-11:45 Puhujina: Kiskola Reijo toimitusjohtaja, Arla Ingman Oy Multala Sari kansanedustaja, kok., Mäkynen Jyrki puheenjohtaja, Suomen Yrittäjät ry,Nordman Joonas näyttelijä, Palola Antti puheenjohtaja, STTK, Sydänmaanlakka Penttijohtaja, konsultti, Pertec Consulting Oy. Järjestäjät:Työ- ja elinkeinoministeriön Työelämä 2020 –hanke. Paikka:Eetunaukion lava.


”Paperin tekijästä paperin suurkuluttajaksi” on työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin tie vienyt -omien sanojensa mukaan. Hän käytti tilaisuuden alustuspuheenvuoron, mutta poistui välittömästi sen jälkeen paikalta. Hallituksen masinoima Työelämä hanke 2020 oli keskustelun käsikirjoitus. Osku Pajamäki ei jututtanut väkeä, vaan juontajana oli tyylikäs nainen. Olen pahoillani nimi meni ohitse, kun hämmennyin hänen aloitus-sanoistaan: ”On pyritty hankkimaan erittäin kattava edustus keskustelijoita paikalle”. Tunsin myötähäpeää. Hyvässä herraseurassa istui kansanedustaja Sari Multala ainoana naisena. Olisin toivonut juontajan vetävän tässä kohtaa kotiinpäin.


Keskustelijat ja yleisö kyllä reagoivat asetelmaan pariinkin otteeseen. Sari hoiti hommansa rakentavan tyynesti sanomalla ääneen valtavirrasta poikkeavia näkemyksiään. Vankan työuran johtajina ( Salme Pasi jää tästä laskusta ulkopuolelle!) tehneet osallistujat korostivat useasti, kuinka tärkeää työ ja siinä uudistuminen on tekijänsä identiteetille. Huippu-urheilijan kokemuksella Sari oli toista mieltä.

Kansainväliselle huipulle johtanut menestys on kulisseissa sisältänyt myös loukkaantumisia ja epäonnistumisia. On ollut vain hyväksyttävä epävarmuus ja uudistumisen pakko.

Koko ihmisenä olemisen identiteetin rakentaminen yhden teeman varaan – on se sitten urheilu, työ, taide tai jokin muu – on vaarallinen tie. Minäkuvan pitää olla laajempi, monitahoisempi. Epäonnistumisia elämässä tulee, niiden seurauksena syntyy sisimmässä voimakas kokemus siitä, kuinka huono olenkaan ihmisenä. Luuseri, kelvoton yhtään mihinkään. Näitä Nykäsmatteja ja Myllylöitä on valitettavasti nähty, joiden on tuskallisen vaikeaa saada pitävä ote arkisen elämisen syrjästä. Jos ja kun työ viedään, viedään osa itsestä, mutta ei kaikkea –ei edes suurinta osaa.

Kiitos Sari Multala!

Kuva: Tapahtumaviikkoa on valmisteltu hartaasi. Ahkera puurtaja & osaaja Pori Jazz Shopista säteilee sadepäivänä.