Ei hän ole taakka, hän on 100-vuotias isoisoäitini

Suomi-Areena Raumalla 13.7. Mielekästä tekemistä ikäihmisille.

Keskustelussa perättiin laaja-alaisesti yhteisöllisiä voimavaroja, joilla ikäihmisten kokonaisvaltaista hyvinvointia voidaan ylläpitää ja kartuttaa. Ammattilaisia ehdottomasti tarvitaan. On kysymys osaamisesta, sitoutumisesta ja vastuusta, joita vapaaehtoisilta ei voida lakisääteisesti tietenkään edellyttää. Kuitenkaan viranomaispalvelujen varaan pelkästään ei voida rakentaa hyvää vanhuutta palvelujen tarvitsijoille.

Nykyinen lainsäädäntö yksilökeskeisyydessään on hukannut yhteisöllisen voimavaran, joka perheissä, suvuissa ja kyläkunnissa on ollut.

Eeva Päivärinta kuvaili kuinka äärimmäisen nopeasti suomalaisesta yhteiskunnasta on tullut 100+ vuotiaiden yhteiskunta. Meillä on nyt kaksi erityisen haavoittuvassa asemassa olevaa väestönosaa elämänkaaren ääripäissä - lapset ja hyvin iäkkäät. Nykyään, toisin kuin aiemmin, on mahdollista jäljittää "livenä" pitkänpitkiä sukupolvisia ketjuja. Mikä rikkaus meille nuoremmille! Kuinka merkittävää on, että ikäihmiset voivat jakaa elämänvaiheitaan ja yhteistä tietoisuutta siitä, millaisiin ketjuihin eri sukupolvet kuuluvat. Missä on juuret ja mistä kasvavat siivet ylisukupolvisesti.

Sukupuun piirtäminen on paitsi sukututkijoiden myös perheneuvoloiden ja soveltuvuusarvioita tekevien työkalu. Voi sellaista piirtää ihan ilman ammattilaisten ohjausta, mutta vailla tiedon lähteitä edellisten sukupolvien vaiheista askartelu ei onnistu. Tiedon keruu on huomattavasti helpompaa ja nautinnollisempaa, kun saa istua suvun ikäihmisten kanssa kaikessa rauhassa, jutella, katsella valokuvia ja lueskella vaikkapa vanhaa kirjeenvaihtoa sotavuosilta. Nämä hetket menevät ohi peruuttamattomasti. Silti on hauska tutustua suvun vanhoihin, itselle uusiin, jäseniin pelkästään sukututkimuksen asiakirjojen kautta sitten,kun enää muita vaihtoehtoja ei ole.

Sukupuun laatiminen on yhteistä hupia koko poppoolle, elävän elämän trivial pursuitia.

Kuvassa: vasemmalla juontaja Laura Siltala, Eeva Päivärinta Sitra, Antti Parpo Rauman sosiaali-ja terveysjohtaja, Aarne Kiviniemi Sinunauhaliitto.