Ympäristötekniikka – Suomen uusi Nokia?

Suomessa on tuskin ketään, joka ei ole havainnut, että Suomi sukeltelee tällä hetkellä taantumuksen pohja-aallokoissa. Nousukausi on aluillaan, mutta itsekin ekonomistina tiedostan, että eteneminen näillä voimin tulee olemaan hidasta. Vanhaa teollisuutta ei enää ole, joten tilalle pitää saada jotain uutta.

Noustakseen taantuman syvyyksistä Suomi tarvitsee jonkinlaisen suuren nosteen. SuomiAreena –viikkoni kohokohdaksi olin merkannut kalenteriini Mikaelsgårdenissa pidetyn keskustelutilaisuuden Miljöteknik – Finlands nya Nokia. Keskustelemassa oli täälläkin eri näkökulmia edustavia alan ammattilaisia poliitikoista toimijoihin.

Tilaisuus aloitettiin pohtimalla, missä nyt oikein olaan menossa, kun keskustelu ympäristöasioista on viimeisen parin vuoden aikana ollut perin hiljaista. Isot aiheet kuten napajäätiköiden sulaminen tai ilmaston lämpiäminen ei ole jaksanut kiinnostaa mediaa uudestaan ja uudestaan. Arjestahan ei yleensä lehdissä kirjoiteta, vaan ollakseen uutinen pitää tapahtua jotain tai jonkun julkaista joku tiedonanto.

Christina Gestrin totesi, että vaikka asia ei ole ollut julkisesti kovasti esillä, ovat ongelmat entiset, ehkä suuremmatkin.

Ellei jotain saada aikaiseksi pian, alkaa resurssit oikeasti loppua. Esimerkiksi mineraalien vähetessä niiden hinta kohoaa ja se tuo omat ongelmansa. Jopa kiinalaiset, joita ei suinkaan ole pidetty ympäristönsuojelun malliesimerkkeinä, ovat alkaneet havahtua ja investoida runsaasti mm. vesistöiden puhdistamiseen.

Voisiko Suomen uudeksi ”Nokiaksi” tulla ympäristötekniikka; poikkitieteellinen tekniikan laji, jonka tavoitteena on hyödyntää erilaisia teknisiä ratkaisuja ympäristön laadun ja ihmisten hyvinvoinnin turvaamiseksi, kuten Wikipedia asian määrittää? Tämä oli kysymys, josta keskusteltiin, ja mielestäni kuulosti siltä, että kaikki paikalla olleet olivat vahvasti sitä mieltä, että itsestään selvästi näin asia on.

Suomi on hyvällä alulla erilaisten ympäristötekniikkaratkaisujen keksimisessä. Paljon puhuttiin cleantech’istä, teknologiasta joka perustuu siihen, että luontoa saadaan säästettyä esimerkiksi päästöjä vähentämällä tai raaka-aineita kierrättämällä.

Yksi Suomen tavoitteista on olla cleantech-alan ykkönen. Tällä hetkellä panelistien mukaan Suomessa on muutama tuhat cleantech alan yritystä. Merkittävä keskittymä löytyy Vaasan seudulta. Cleantechille löytyy valtaisat globaalit markkinat esimeriksi Kiinassa ja Intiassa, joiden tyydyttämiseen eri Suomen panos yksin riitä. Ratkaisuna nähtiin keskustelussa pohjoismainen yhteistyö.

Panelistit saivat myös mahdollisuuden toimia ennustajina. Kasvaviksi ympäristötekniikka-aloiksi nähtiin mm. bioenergia, aurinkoenergia, metaanin käyttö liikenteessä ja liikenne muutenkin sekä vesien puhdistaminen.

Yleisö sai mukavasti aikaa kysellä. Vähän jäi harmittamaan, että kukaan ei huomannut suoraan kysyä sitä kiinnostavinta kysymystä.

- Eli mistä firmasta on tulossa uusi Nokia? Kenen osakkeisiin pitäisi sijoittaa nyt?

* * *
Kuvassa keskustelijat Mikko Hupa, Christina Gestrin, Robert Olander ja Ville Niinistö.
* * *
Linkki vie Cleantech Finland -sivustolle, jossa voi tutustua lisää suomalaisen Cleantech brändin kehittämiseen.