Uusavuttomuus korjaantuu opastamalla

On totta, että nk. uusavuttomuutta on, sitä on aina ollut, mutta useimmiten se korjaantuu opastamalla. Erilaisista, usein työelämän hektisyydestä, johtuvista syistä monissa perheissä ei ehditä opettamaan lapsille ja nuorille arjesta selviytymisen perustaitoja kuten perunoiden keittämistä, säilyketölkin avaamista, pyykkikoneen käynnistämistä jne.

Nuoret eivät ole tyhmiä, päinvastoin, suurimmalla osalla nuorista on valtava määrä taitoa ja näppäryyttä esimerkiksi tietokoneiden käytössä. Nekin taidot on jotenkin pitänyt opetella, joten perustaitojenkin oppiminen on helppoa, kunhan jollain on aikaa näyttää miten asiat tehdään.

Satakunnan Marttojen tiloihin oli kokoontunut mielenkiintoinen joukko keskustelemaan aiheesta Tairaks sää arje? Kaikki osanottajat olivat sitä mieltä, että arjen taitojen osaaminen on yksi niitä asioita, jotka estävät syrjäytymistä ja pitävät pyörät pyörimässä silloinkin, kun maailma ei välttämättä kohtele hellällä kädellä.

Porissa toimiva Nuorten paja ja valtakunnallinen etsivä nuorisotyö ovat esimerkiksi niitä tahoja, jotka pyrkivät löytämään ne nuoret, jotka kaipaavat tukea arkeen ja esimerkiksi opiskelusuunnan etsimiseen silloin, kun oma motivaatio on vähän hukassa. Suurena haasteena onkin löytää ne, jotka apua kipeimmin tarvitsevat. Helpompaa on sitten ohjata löytyneet oikeisiin paikkoihin ja antaa heille tarvittavia tietoja ja taitoja.

Käytännön taitoja opiskellaan pajoissa tai vaikkapa marttojen järjestämillä kotitalouskursseilla. Helpoissa käytännön asioista, kuten vaikka sämpylätaikinan tekemisessä, onnistuminen antaa luottamusta isompienkin asioiden hoitamiseen.

Työpajoissa voi opetella itseään kiinnostavia asioita ja kehittää taitoja niin, että työ- tai koulutuspaikan saaminen on helpompaa.

Monille nuorille paja tuntuu etukäteen vihoviimeiseltä paikalta, jonne joudutaan. Kun sitten ovi on avattu ja alkuhaastattelut käyty, alkaa tuntua että työpajaan on nimenomaan päästy.

Runsaslukuiselta yleisöltä ja keskustelijoilta kysyttiin, mitkä ovat niitä arjen taitoja, jotka ovat olleet itselle tärkeitä. Ruuanlaitto, pyykin pesu, siivous oikealla tavalla, aikataulujen ja asioiden hallinta, rahan käyttö, valistunut kuluttajuus ja maalaisjärki olivat niitä, jotka nousivat eniten esille.

SuomiAreena – ja jazzviikolla ei koskaan tiedä kenet kohtaa. Tämän keskustelutilaisuuden aluksi kävi presidentti Tarja Halonen kiittelemässä marttoja siitä työstä, mitä martat ovat tehneet arjen ja kestävän kehityksen eteen. Kysyttäessä, presidentti Halonen piti tärkeimpinä arjen taitoinaan nuorena opittua ruuanlaittotaitoa sekä verkostoa. Vaikka äidit pruukaavat niin sanoa, ei kaikkea silti tarvitse osata tehdä itse.

* * * * *

Kuva: Marttakahvion edessä musisoi keskiviikosta perjantaihin Nuorten työpajan bändi ja martat ja työpajan nuoret esittelivät kädentaitoja. Itsekin sai kokeilla mm. kukkien tekoa videonauhasta. Keskusteluun osallistuivat: Janne Suomala, Jaana Laitinen-Pesola, Mira Järveläinen, Sari Raininko, Lea Sairanen, Marjut Länsiniemi ja Marianne Heikkilä, mutta he eivät tällä kertaa päässeet valokuvaani.