Tervetuloa perustuloPolitiikan saralta tilaisuuden mielenkiintoisinta antia itselleni oli kuulla, miten myönteisiä keskustelijat olivat perustulolle. Kriittisinkin osallistuja kannatti perustuloa vastikkeellisena tai silloin kun perustulon saaja aktiivisesti etsii työtä. Perustulosta on puhuttu niin kauan kuin itse muistan, eli 1980-luvulta lähtien. Aiemmin se on tyrmätty pelossa, että se johtaisi siihen, että työnteko ei kiinnostaisi enää ketään. Keskustelusta kävi ilmi, että maailma näyttää muuttuneen nyt sellaiseksi, että byrokratian vähentäminen erilaisten tukien hakemisessa nähdään inhimillisempänä vaihtoehtona saada toimeentulo pätkätöiden vallattua työmarkkinoita.

Keskustelutilaisuudessa: Kuka voittaa keskiluokan luottamuksen, nousi esille, että tällä hetkellä työpaikkansa menettäneiden joukossa on paljon hyväpalkkaisia, erilaisissa hallinnon asiantuntijatehtävissä työskennelleitä ihmisiä, joista iso osa on ollut miehiä.

Ehkä perustulolle onkin tilaisuus juuri siksi, että keskiluokkaan kuuluvat, hyvää palkkaa ansaitsevat miehet ovat nyt niitä, joiden on vaikeinta löytää potkujen jälkeen uutta työpaikkaa?

* * *
Kuvateksti: Keskustelua veti yhteen (vasemmalla) Heikki Vento, keskustelijoina toimivat Mikael Junger, Antti Kaikkonen ja Kai Mykkänen. Kuvausteknisistä syistä samanaikaisesti kuvaan eivät mahtuneet juontajat Jouko Jokinen ja Alberto Claramunt.