Pelko pois!

Keskiviikon kolmas kohteeni oli yksi vaikeimmin valittavista. Samaan aikaan oli järjestetty kolme erilasista tulevaisuuteen liittyvää keskustelua ja pari muuta tilaisuutta, joissa niin ikään olisi ollut mielenkiintoista käydä. Logistisista syistä valitsin loppujen lopuksi Eetunaukion ja Luulot pois! – Näin meitä pelotellaan -tilaisuuden, jonka nimi olisi mielestäni voinut olla myös yksinkertaisesti Pelko pois! sillä peloista keskusteltiin paljon ja eri näkökulmista.

Aivan ensiksi pitää todeta, että Suomi näyttää olevan väärällään loistavia moderaattoreita, se on sana, jonka opin aamupäivällä Peter Nymanilta, jonka mielestä juontaja sanana ei ole niin kiva, ja jolla Nicke Lignell esitteli myöhemmin tänään itsensä ruotsiksi. Matti Apunen, EVAn johtaja toimi siinä roolissa tässä tilaisuudessa mainiosti.

Tilaisuuden puhujat, Anne Berner, Arno Kotro, Anna Kontula ja Jari Sarasvuo olivat monissa asioissa kutakuinkin samaa mieltä, mutta jokaisella oli oma tulokulmansa asioihin. Suurta kinaa ei saatu aikaiseksi tässäkään tilaisuudessa. Olisi mielenkiintoista, jos sellaiseenkin tällä viikolla eksyisi, mutta toisaalta SuomiAreenan säännöt estävät sanallistenkin puukkojen ja puntareiden heittelyn, joten luulen, että kunnon kiistelyä on turha odottaa.

Pelko oli yksi keskustelun teemoista ja johti mielenkiintoiseen loppu tulemaan. Yksi keskustelussa nousseista pelon aiheista oli huoli toimeentulon jatkuvuudesta. Näin siksi, että sosiaaliturva ei enää ole heikon taloutemme vuoksi yhtä varmalla pohjalla mitä se oli aiemmin.
Itselleni suureksi (positiiviseksi) yllätykseksi pöydälle nostettiin perustulo.

Se on asia, josta keskusteltiin paljon 1980-luvulla ja joka haudattiin 1990-luvun lamaan. Senkin jälkeen perustulosta on puhuttu aina jossain yhteydessä, mutta tarpeeksi laajaa kannatusta se ei ole saanut koskaan.
Loppuyhteenvedon tilaisuudessa teki Jari Sarasvuo, joka juontaja Apusen toiveesta loi niin kutsutun Pori-ohjelman.

Siihen kuuluu ensinnäkin se, että meidän jokaisen pitää luottaa johonkin joka on pyhää. Isoista logendoista on tunnettua, että pyhä lunastetaan uhraamalla jotain itselle arvokasta. Meidän siis pitää luopua jostain paremman tulevaisuuden vuoksi.

Toiseksi tarvitsemme perustuloa. Me emme selviä ilman sitä. Sen pitää olla mm. Tanskan mallin mukaan vastikkeellista.

Kolmanneksi verotus tulee kiristymään. Hyvinvoivat joutuvat maksamaan enemmän ja yrityksetkin tulevat ottamaan enemmän vastuuta.

Ja lopuksi, vaikutusten mittaamiseen tullaan kiinnittämään enemmän huomiota. Tämä näkemys tuli esiin aamupäivällä Hyvinvointitalouden innovaatioklubilla. Siellä toivottiin, että mitattaisiin enemmän sitä, mitä hyötyä rahan käytöstä on ollut eri sektoreilla sen sijaan että mitattaisiin esimerkiksi pelkkiä kotikäyntikertoja.

Näillä eväillä hyvinvointi paranee ja onnistunemme välttämään osin syrjäytymisestä johtuneet levottomuudet jotka ovat nostaneet päätään viime aikoina eri puolilla Eurooppaakin.