Meidän Matti

Tietokirjailija, kulttuurihistorian professori Hannu Salmi kertoi Eetunaukion suomiareena.fi-lavalla painotuoreesta teoksesta Mitä Matti tarkoittaa?

Salmi ja kuusi muuta kulttuurintutkijaa Turun yliopistosta ovat kirjoittaneet kirjan verran esseitä Matti Nykäsen elämäntaipaleesta. Benita Heiskasen toimittama esseeteos ilmestyi sopivasti Matti Nykäsen 50-vuotisjuhlaan.

Hannu Salmi totesi, että Matti Nykänen oli toki tuttu entuudestaan. Ja kukapa meidän Mattia ei tuntisi. Monisyinen elämä luultavasti suorastaan kaipasi tulla tutkituksi.

Vaikka Nykäsen elämän vaiheet ovat monille lööpeistä tuttuja, oli esseiden kirjoittaminen varmasti mielenkiintoinen työ. Periaatteessa tutun historian tutkiminen on siinä mielessä vaikeaa, että ajan kuluessa aikasuhteet hämärtyvät. On vaikeaa muistaa ulkoa, missä järjestyksessä asiat ovat tapahtuneet, ja aika kultaa muistot ja hämärtää tietoisuutta siitä, millaisessa maailmassa elettiin vaikka silloin, kun Nykänen astui maailman kuuluisuuteen. Tutkijan tehtävänä kertoa tapahtumista ja asettaa tapahtumat kulloisenkin aikaan.

Hannu Salmi kertoi tutustuneeseen runsaaseen määrään lehtiartikkeleita jotka kertoivat Nykäsen elämästä. Nykäsen uran alkuaikoina, 1980-luvulla lehtikirjoitukset olivat erilaisia mitä nykyisin. Toimittajat olivat armeliaampia kertoessaan julkkisten edesottamuksista. Joitain asioita myös peiteltiin Nykäsenkin samoin kuin presidentti Kekkosenkin kohdalla. Elettiin aikaa, jolloin ei ollut tarvetta kertoa kaikkea kaikille.

Yleisöä oli tilaisuudessa sateesta ja istumapaikkojen puuttumisesta johtuen vähemmän puoleisesti.