Lemmenlaivalla puhuttiin onnesta

Onni… Edessä aurinkoinen meri. WhatsApp viestien tuoma tieto siitä, että läheisillä on kaikki hyvin. Ajatus koulupäivän jälkeen siitä, että voi opiskella. Se hetki kun sauna on lämmin….

Onni koostuu pienistä hetkistä. Se on vähän niin kuin terveyskin. Ihminen voi kokea olevansa terve, vaikka hänellä olisi vakaviakin perussairauksia. Onnellisuus on siis suhteellista. Sitä on vaikea mitata ja verrata.

Suomen onnellisimmaksi paikkakunnaksi on useiden vuosien ajan mitattu Pietarsaaren tienoot, onnettomimmaksi Pieksämäki-Varkaus –seutukunta. Kuitenkin varkautelainen voi olla tänään yhtä onnellinen kuin pietarsaarelainen. Ja jos itse olen tänään onnellinen, olenko sitä huomenna?

Onni osoittautuikin monisyiseksi ja mielenkiintoiseksi keskustelunaiheeksi. Kansainvälisestikin onni nähdään niin moni eri tavoin. Suomalaiset sanovat Eino Leinon sanoin: Kell onni on, se onnen kätkeköön. Ranskalaiset väittävät, että onnelliset ihmiset ovat idiootteja. Amerikkalaiset taasen ovat kirjanneet aikoinaan elämän, vapauden ja onnellisuuden tavoittelemisen jopa perustuslakiinsa.

Tutkimuksissa onnellisuus on vähän niin kuin kauneuskin, katsojan silmässä. Monien tutkimusten mukaan suomalaiset ovat maailman onnellisimpien kansojen joukossa. Kuitenkin keikumme kärkipäässä myös tilastoissa, jotka kertovat vaikkapa itsemurhien, perhesurmien, koulu-uhkien määrästä.

Elintason kasvusta ja muista onnellisista tähdistä huolimatta myös tyytymättömyys on kasvanut. Hyvä kysymys on:

Jos on koko ajan kiire, ehtiikö olla onnellinen?

Onnelliset ihmiset ovat tyytyväisempiä. Kuitenkaan kukaan ihminen ei voi ole onnellinen aina.

Sen sijaan teitä pitkään ja onnelliseen elämään ovat kulttuurin kuluttaminen ja yhdistystoiminta ja muu sosiaalinen verkosto. Mies joka lukee kirjoja elää pidempään. Naisia pitää hengissä sosiaaliset kontaktit. Kaikkein pisimpään maailmassa elävät Okinavan seudulla asuvat japanilaiset ja Suomessa asuva ruotsinkielinen väestö.

Raha ei tuo juuri onnea, ei ainakaan tietyn pisteen jälkeen, kun perustoimeentulo on saavutettu. On kuitenkin myös niitä ihmisiä, joille suurinta onnellisuutta on uran luominen tai Louis Vuittonin kassi. Joidenkin tutkimusten mukaan shoppailusta saakin kiksejä vähintään yhtä paljon kuin seksistä.

Siitä päästäänkin sitten rakkauteen. Siitäkin puhuttiin vähän. Rakkaus lapsuudessa on joidenkin tutkimusten mukaan tärkeää tulevan onnen saavuttamiseksi. Raamattuakin tällä laivalla siteerattiin: ”Mutta suurin niistä on rakkaus”. Siihen oli hyvä päättää tarina onnesta.

Henkilökohtaisesti tälläkin lemmenlaivalla rakkaus, muuhun kuin ruotsinkieleen, taisi jäädä kohtaamatta. Onnellisemmaksi sen sijaan tulin. Siihen auttoi pieni kylpy ruotsinkieliseen kulttuuriin, hyvä keskusteluseura ja onnellisuustutkijan bongaaminen.

* * * * *

Kuva: Malja onnellisuudelle ja onnistuneen SuomiAreenan päättymiselle. Keskustelijoina tilaisuudessa olivat: Hilkka Olkinuora, Kari Nars, Peppe Öhman, Markku Hyyppä ja Thomas Lundin.