Epävakaa kuin pörssikellon jalka

Kling-kling-klig, helähteli Nasdaq-kello Laiv@-lavalla ja Hesingin pörssissä alkoi jälleen kerran vilkas markkinapäivä. Kelloa soittamassa oli tällä kerralla ministeri Olli Rehn, joka tarttui vamoin ottein kellon naruun ja samalla piti jalallaan kellon jalustaa paikoillaan. Nasdaq-kello näytti olevan yhtä epävakaalla pohjalla, mitä markkinatalous on ollut viime aikoina.

Nasdaq-kellon kilahtelu oli varmasti porilaisen aamupäivän eniten valokuvattuja hetkiä.

Olli Rehnin mukaan kesä 2016 jää historiaan kahdesta asiasta: Christiano Rolandon revenneestä ristisiteestä ja Brexitistä. Molemmat käsitteet olivat itselleni tyystin outoja vielä viime vuonna. Nykyisin tunnen nämä molemmat suurta epävarmuutta luoneet käsitteet, sillä kaiketi Rolandokin voidaan luokitella käsitteeksi. Sen verran paljon siitä ristisiteestäkin on puhuttu.

Ekonomistina sitä ilahtuu aina kaikesta vähän erilaisista talousasioista. Siksi Pörssin avaussoittoon osallistuminen oli tämän päivän kohokohtani. Tai ainakin yksi niistä. Tilaisuutta juontanut Henrik Husman kertoi, että Helsingin pörssi on tuonut 9% reaalikasvua vuodesta 1913 lähtien. Harva, suhteellisen vakaalla pohjalla oleva muu sijoitusmuoto pääsee samaan tulokseen. Tätä tulosta tavoittelee nykyisin noin 800.000 suomalaista sijoittajaa. Osa on mukana isoilla panoksilla, osa hyvinkin pienillä pääomilla.

Kaiken kaikkiaan tavalliset suomalaiset eivät unelmoi isoista rahoista. Monille riittäisi tutkimusten mukaan 10.000 euroa, joka on monille melko realistisestikin toteutettava summa. Muihin maihin verrattuna on poikkeuksellista, että suomalaiset unelmoivat rahasta, kun muualla unelmien täyttymykset löytyvät rakkaudesta, ystävyydestä ja terveydestä. Havaintojeni mukaan ihmisillä on taipumusta unelmoida siitä, mitä heillä ei vielä ole - ehkä suomalaisilla on vain muita parempi terveys ja ystävyyssuhteetkin ovat kohdallaan.

Markkinat ovat epävakaat, ja ovat sitä olleet niin kauan kuin itse olen pörssimaailmaa tuntenut. Jo 1980-luvulla puhuttiin siitä, että maailman pörssikursseihin vaikuttavat mitä ihmeellisimmät asiat mukaan lukien Yhdysvaltojen presidentin terveydentila.

Onneksi kuitenkin uskoa on aina löytynyt ennemmin tahi myöhemmin, ja näin pörssin mahdollistama yritysten joukkorahoitus on taannut jälleen kasvua yrityksiin ja sitä kautta tuonut vaurautta niin yrittäjille kuin työntekijöillekin. Jokaisen kasvavan yrityksen takaa löytyy tarina. Niihin tarinoihin kannattaa tutustua, suositteli kellon soittoa todistamassa ollut Mikael Junger, eikä mielestäni ollut lainkaan väärässä. Tälläkään kertaa.