Anna itsellesi lahja

Mielestäni meillä porilaisillakin pitäisi olla isompi mahdollisuus puhua ruotsia. Kielitaito on kenties suurin pääoma, joka meillä on. On sääli, että vain muutamassa vuodessa voimme unohtaa taidon, jonka hankkimiseen näimme paljon työtä ja vaivaa. Jos kielitaitoa ei ylläpidä, se ruostuu helposti.

Puhun omasta kokemuksesta.

Luin ruotsia koulussa normaalit kuusi vuotta. Yliopistossa oli vuosi lisää tunti viikossa. Kävin kesätöissä Kokkolassa ja Vaasassa ja opin, että siellä ystävät voivat puhua keskenään omia äidinkieliään. Suomenkielinen ystävä puhui suomea ruotsinkielinen ruotsia ja molemmat ymmärsivät toisiaan. Kätevää ja helpompaa kuin miettiä vieraalla kielellä mitä sanoisi.
Jatkossa sitäkään ongelmaa ei ollut. Muutin Eurajoelle, sieltä Poriin, Mikkeliin ja takaisin Poriin. Yli 20 vuoteen minulla ei ollut kahta pohjoismaista konferenssia lukuun ottamatta ainoatakaan tilaisuutta puhua ruotsia. Ruostuihan se taito.

Kun löysin 25.1.2012 FaceBook sivuston Senja opettaa sinulle ruotsia, olin juuri päättänyt aloittaa ruotsinkielen kertauksen. Tai uudelleen opetteluahan se oli. Kielitaitoni oli kurjassa kunnossa, vaikka olin ollut ruotsin kielessä aikoinaan hyvä. Vierivä kivi ei sammaloidu, mutta minun käyttämätön sanavarastoni oli sammaleisen ikimetsän peitossa.

Tänään Mikaelsgårdissa pidetyssä keskustelutilaisuudessa oli aiheena Ge ditt barn en gåva! Tilaisuus oli kaksikielinen, mutta onnekseni keskustelijat puhuivat ruotsia. Yllätyksekseni niin teki myös suurin osa yleisökysymysten asettelijoista. Kuulijoita oli mielestäni todella paljon. Järjestäjät arvioivat että 80-90 henkeä.

Yleisössä tuntui olevan monia porilaisia, jotka olivat kanssani samoilla linjoilla ja kaipasivat Poriin enemmän luonnollisia mahdollisuuksia puhua ruotsia. Kuten keskustelijat osuvasti sanoivat, kielitaito on osaajalleen lahja.
Keskustelutilaisuuden jälkeen juttelin paikalla olleiden porilaisten ruotsinkielisten toimitsijoiden kanssa. Viime kesän Suomi-Areenalla oli ensi kertaa mukana myös Finlandarenan-teltta. Siitä saatujen kokemusten jälkeen on järjestetty ja tiedotettu paikallisista ruotsinkielisistä tilaisuuksista enemmän. Ruotsinkielen opettajat ovat olleet innolla mukana, ja kuten olen itsekin huomannut lehdistä, on tapahtumia ollut.
Itseäni ja porilaista nuorisoa ajatellen toivon, että hienon alun näemme vilkastuneen toiminnan vakiintuvan.

Suomenkielisenä marttana toivon, että Poriin saataisiin perustettu myös Martha-kerho. Mikä olisi mainiompaa kuin kokkailla silloin tällöin ruotsiksi.

* * *
Linkki vie kaksikieliseen Anna lapsellesi lahja -esitteeseen, jota juontaja Nicke Lignell mainosti hyväksi johdannoksi kaksikielisyyteen.

Kuva: Anna-Maja Henriksson, Miia-Petra Kumpula-Natri ja Markus Lyyra.