Työttömiä vai työllisiä, ei auennut, ei rbottikaan vastannut

Oikeastaan paneeli painottui pääasiassa robotiikkaan, vanhusten äänteleviin uusiin pehmoleluihin, vähemmän automaatiota. Paneelin juontajana toimi  Enbuske joka oli hyvin perehtynyt aiheeseen sekä Ulvilan asemaan kotimaamme robottiosaamiskeskusksena. Juontaja totesi myös että alkujaan Tsekinkielellä robotti sanalla tarkoitettiin työläistä tai orjaa. Robotitics Finland toiminnanjohtaja totesi alkuun että teknologia halpenee koko ajan, eli myös teollisuusrobottien hinnat laskevat. Se taasen mahdollistaa uudenlaisia toimintamalleja niin teollisuudessa kuin kotitalouksissakin uusien sähköisten apulaitteiden avulla.

Ja itse paneeliin. Liiketoimintayksikön johtaja määritteli robotin seuraavasti: Robotti on kolme ohjelmoitavaa akselia sekä lisäakselin. Palvelurobotit kuten vanhusten ääntelevät  lelut tai ruohonleikkurit eivät täytä määritelmiä. Eli robotti on sähköisest ohjelmoitava, ja pitää olla uudestaan ohjelmotavissa. Tietotaito halutaan pitää Ulvilassa vaikka kilpailu on kovaa globaalisti. Ministerin kommentteja: Automatisointi on suuri mahdollisuus. En kirjoittele enempää ministerin kommenteista, keskityn asiantuntijoiden lausuntoihin. Kaupunginjohtaja totesi että Ulvilassa on pitkät perinteet teollisesta toiminnasta vaikkapa Leineperin ruukki, niistä ajoista kuitenkin työnteko ja tuotannon välineet ovat muuttuneet. Määritteli robotin koneeksi tai laitteeksi joka tekee ihmisen puolesta jonkin työn tai tehtävän. PAU:n edustajan mukaanseuraavaa: Robotisaatio on postissa korvannut huomattavasti ihmistyötä. Toisaalta Robotisaatio postissa on korvannut tylsät toistuvat työtehtävät. Robotiikkaan on myös tuottanut uutta työtä. Vaikutukset yhteiskunnan ja yrityksen kannalta pääsääntöisesti positiivista mutta ei välttämättä yksilön kanavalta.

Alustusten jälkeen yleiskeskusteluun. Keskustelu kääntyi innovaatiosta kaupalliseksi tuotteeksiajatteluun. Yös toteamus että muutokset tavallisessa elämässä on hidasta, mutta sitä tapahtuu koko ajan, siinä on mukana teknologian kehittyminen. Oikeastaan yleiskeskusteluun ei antanut mitään, ainakaan allekirjoittaneelle.

Yleökin sai kysellä, tässä kysymyksiä. Kysymys yksi, jos robotiikkaan postissa toimii hyvin, miksi posti tuli enne klo.11.00 ja nykyisin klo.16.00 . Kysymys kaksi, jos robotiikkaan vaatii koulutusta, miksi koulutuksesta leikataan. EI SELVIÄ VASTAUKSIA.