EU nyt

Euroopan uusi tahtilaji
Kauppakeskus IsoKarhu

Johtuiko siitä että paikalla panelisteina oli iso joukko Suomen EU - parlamentaristeja vaiko EU - vaalien läheisyys suureen yleisömenestykseen. Olihan paikalla myös Olli Rehn ja juontajana Tuomas Enbuske, erittäin kuvattu pari. Aivan aluksi pohdittiin miksi äänestää vaaleissa. Olli siinä luetteli että vaikka Suomalaisten osuus EU:ssa on vain yhden prosentin luokkaa, Suomi on kuitenkin ollut aktiivinen vaikuttaja EU:ssa. Suomi on myös taloudellisesti vahvasti sidottu euroalueeseen. Meinasi mennä vallan pelkäksi Euroopan komission varapuheenjohtajan väliseksi puheluksi. Kysymykseen yleisölle onko hyvä kun olemme osa EU:ta, vastaus äänestyksessä oli selvä kyllä.
Vetäjä huomasi että lavalla on muitakin Eurooppa-vaikuttajia ja alkoi esittää johdattelevia kysymyksiä muillekin. Ensimmäiseksi isoksi asiaksi nousi Yhdysvaltain talous ja sen eroavaisuudet verraten euroalueeseen. Jonninjoutavaa puhelua josta kuitenkin nousi konkreettisina asioina aloitetut neuvottelut vapaakauppasopimuksesta Yhdysvaltain kanssa sekä vakoilupaljastukset. Taas Äänestettiin ja yleisön mielestä EU on hoitanut taloutensa paremmin kuin USA.
Ja koska kyseessä oli EU – paneeli niin oli luontevaa lähteä käsittelemään Venäjää. Yleisökysymykseen kuka pelkää Venäjää nousi muutama lippu, mutta kun kysyttiin pidetäänkö Venäjää mahdollisuutena, nousi valtaosa lipuista. EU:n osalta kuitenkin todettiin euromaiden hajanaisuus, pitäisi harrastaa enemmän yhteistä sosiaali- ja talouspolitiikka. Sisämarkkinat pitäisi mahdollisimman nopeasti myös toimimaan paremmin, tämä lienee ollut yhteinen kanta panelisteilla. Mitä minulle jäi, näin monta Eurooppa – vaikuttajaa livenä.