Vanhempainvapaalla tehdään isistä miehiä

Isyys, nyt! Kaupungintalon piha 16.7.2013 klo 14.00

Noin neljäkymmentä isyydestä kiinnostunutta kokoontui pohtimaan isyyttä, joka on käsitteenä laaja ulottuen aina jossain muodossa elämäämme koko elämänkaaren ajan. Nuoria isiä tai äitejä aihe ei kiinnostanut. Pikkunätti ja vaaleanpunainen keskustelu keskittyi isien pitämiin vanhempainvapaisiin ja siihen minkälaista on olla isä. Keskustelijoina oli kolme pienten lasten isää joista SAK:n erikoistutkija Tapio Bergholm huomautti juontaja Kirsi Heikelin tekevän jopa friikkejä, kun ovat olleet tai ovat jäämässä vanhempainvapaalle. Keskustelusta jäi pois mm. se minkälaista olla etävanhempi ja miten isyys muuttuu lasten kasvaessa.

Vanhempainvapaata pitää n. 18000 vanhempaa vuoden aikana ja kolme neljäsosaa heistä on isiä. Tilanne on muuttunut muutaman vuosikymmenen aikana radikaalisti ja Kisri Heikel totesi, että isyysvapaista on tullut ”jokamiehen joukkoliike”. Vuonna 1978 alkaen isyysvapaa oli korkeintaan 12 päivän mittainen ja isää saatettiin pitää työpaikalla kummajaisena. Tapio Bergholm totesi, että edelleen on olemassa työnantajia ja esimiehiä, jotka jääräpäisesti pitävät kiinni siitä, ettei isä voi jäädä isyysvapaalle vaikka kysymys on lakisääteisestä oikeudesta. Nämä isät saattavat kokea painostusta, koska voivat olla jonon kärjessä seuraavissa YT –neuvotteluissa. Jos pomo itse pitää isyyslomaa on se helpompaa myös työntekijöillä. Joskus myös työkaverit saattavat kritisoida isän jäädessä lapsen kanssa.

Kotiin jäämisessä todettiin vanhempien neuvottelun ja asiasta sopimisen tärkeäksi koska panoksena voi olla talous ja ura suhteessa lapsen kanssa vietettyyn aikaan.

VTT:n tutkija Johanna Lammi-Taskula korosti, että nykysukupolven isät suhtautuvat ymmärtävästi omaan isään joka ei ole välttämättä ehtinyt olla paljoa lapsen kanssa. Tärkeintä on antaa aikaa ja luoda läheinen suhde lapseen. Toimittaja Jussi-Pekka Rantanen ja analyytikko Erkka Saarinen totesivat, että lapset antavat miehelle ryhtiä ja rytmiä miehen elämään ja nykyään isä voi osallistua isä-lapsi -ryhmien toimintaan. Yleisöstä sosiaalityöntekijä Marika Nirhamo totesi, että asevelvollisuusajan määrää voidaan lyhentää, koska vanhempainvapaalla miehistä tehdään miehiä.
Tulevaisuuden hyvänä mallina voisi olla 6+6+6 periaate eli äidille 6 kk vapaata, vapaasti valittavissa 6 kk ja isälle 6 kk vapaata. Erkka Saarinen totesi, että alle yhdeksän kuukauden ikäinen lapsi on liian pieni päivähoitoon menijäksi ja hoitovapaan takaraja tulisi olla lapsen kahden vuoden ikä.

Näissä siloisissa tunnelmissa keskustelu soljui sopuisasti vaikka porilainen Antti Pekola totesi, että myös vanhemmissa on vanhempainetuuksien hyväksikäyttäjiä.