Valoa taloustunnelin päässä sittenkin!

Metropolialue ja ICT -riittääkö tämä kasvuun?
Marko Junkkari, juontaja, politiikan toimituksen esimies, HS
Seija Ilmakunnas, johtaja, Palkansaajien Tutkimuslaitos PT
Mari Pantsar-Kallio, johtaja, Cleantechin strateginen ohjelma, TEM
Kuisma Niemelä, pääjohtaja SOK
Juha Marttila, puheenjohtaja MTK

Todettiin, että jos emme saa aikaan talouskasvua joudumme tinkimään elintasostamme merkittävästi. Meillä on nyt kansakunnan historian suurin velka, joka on 90 miljardia euroa. Pienet kaupungit ja tieverkkomme rapistuvat, joka on tuhoisaa infran ylläpidon kannalta. Heilutamme Euroopan kriisimaille piiskaa eikä kasvu lähde liikkeelle siellä eikä täällä. Euroopasta puuttuu yhteinen visio. Niemelän mukaan Suomen 20 vuotinen elämä mobiilimaana ei kuitenkaan ole lopussa.

Sillä aikaa, kun kansanedustajat tekevät poliittisia päätöksiä, yhdistivät nämä rautaiset ammattilaiset voimansa ja laittoivat Suomen talousasiat kuntoon runsaassa tunnissa: kasvuyritysten toimintakykyisyydestä huolehditaan, innovaatiopalveluyhteiskuntana luomme omaa tuotantoa ja yhdistetään vahvuuksiamme. Luodaan Euroopan maiden välille aitoa taloudellista, sosiaalista ja ekologista yhteistyötä. Hyödytetään ICT -osaamistamme ja yhdistetään se energiatehokkuuteen, joka on kaikkialla maailmassa keskeistä. Aletaan hyödyntää runsaita luonnonvarojamme, kuten turvetta puuta, peltoja ja mineraaleja, joista erityisesti fosforia. Tehdään puusta muutakin kuin sellua ja kakkosnelosia. Tehdään jätteistä energiaa ja bisnestä. Tulevaisuuden kasvualamme on cleanteknologia l. puhdas teollisuus. Tehdään puhtaan energian ohjelma. Puhtaan veden riittävyys ja ruokaturvallisuus ovat maailmanlaajuisia tulevia vakavia ongelmia. Konepajateollisuus integroidaan cleantechiin missä Suomi on maailmassa 10 parhaan joukossa. Marttilan mukaan olemme maatalouden vesien suojelussa huippuluokkaa. Kehitetään vihreää taloutta. Jalostamme täällä kaiken minkä myymme. Kehitetään turismia niin, että turistit saavat meiltä rauhaa ja luonnon. Lisätään yhteistyötä Kiina kanssa, jonne lentää yhtä kauan kuin Kanarian saarille. Käytetään koko maan vahvuudet ja hyödynnetään metropolien innovatiivisuus Richard Floridan oppien mukaisesti.

Nuorille annetaan ohjeeksi , että ryhtyvät opiskelemaan yrittäjyyttä, talousalaa, venäjän kieltä, viestintää ja markkinointia sekä cleantech -osaamista. Tässä kaikki ja homma hoituu! Lähdin luotanne kiitollisena ja positiivisuutta huokuen.