Uniikissa Areenan sähköautossa ompi tunnelmaa

Suomi-Areenan sähköauto Porissa 15-19.7.2013

Satakunnan ammattikorkeakoulun uunituore uniikki sähköauto Suomi-Areenassa on SAMK:n opiskelijoiden silmäterä ja ylpeyden aihe. Vuoden 1973 VolksWagen kleinbussin kori on Noormarkusta kotoisin mistä se on hankittu syksyllä 2012. Opiskelijat opettajien johdolla ovat tehneet tuhansia henkilötyötunteja töitä alkaessaan harsimaan ruosteista koria kasaan, suunnittelemaan ainutlaatuista tekniikkaa laitteeseen ja hankkiakseen jostain siihen sopivia osia ja elektroniikkaa. Laitteiden, elektroniikan ja äly-yksikön kombinaatio muodostaa ainutlaatuisen kokonaisuuden, minkälaista ei maailmasta löydy mistään. Autossa on käytetty paljon tehdaskäyttöön tarkoitettuja osia ja tehdasautomaatiologiikkaa, jotka on sovellettu autossa käytettäväksi.

Autossa on kuusikymmentä akkua joiden lataamisessa tarvitaan oma logiikkansa ja järjestys, jotta akut eivät räjähdä. Akkujen lämpötiloja ja jännitteitä seurataan jatkuvasti ajon aikana. Auto kiihtyy kuin raketti ja sillä ei olla uskallettu ajaa 80 km/h kovempaa sillä kori on tehty korkeintaan niihin nopeuksiin. Teoriassa auto kulkisi reippaasti yli sadan kilometsin tuntivauhtia, jos siihen asennettaisiin neljäs vaihde. Yhdellä latauksella ajaa luultavasti runsaat sata kilometriä. Auton katsastus kuuleman mukaan sujui hyvin vaikka siinä ei ole nykyajan sellaisia hienouksia kuten ohjaustehostin tai turvavöitä.

Auton kyyti on mielenkiintoista kun ei takaosasta kuulu tuttua Volkkarin moottorin ääntä vaan ainoastaan sähkömoottorin suhinaa. Ainoa puhina kuuluu kuljettajan suusta, kun hän vääntää raskaasti kääntyvää ohjauspyörää. Jousitus on luontaisesti kova ja vauhtiin päästyä laite kulkee hiljaisen mukavasti.

Kuuleman mukaan autoa tullaan käyttämään yleisötilaisuuksien vetonaulana ja se on myös tekijöidensä SAMK:n opiskelijoiden käytössä. Hienoa, että Suomi-Areenassa nähdään jälleen uusi innovaatio ja että löytyy yhteistyötä ammattikorkeakoulun ja Areenafoorumin välillä!


Kuva: Jaakko Taberman, yksi auton rakentajista esittelee sähkömoottoria