Työ, terveys ja toivo

Hyvinvointitalouden innovaatioklubi, sosiaali- ja terveys ry (SOSTE), Antinkatu 2
17.7.2013 klo 10.30

Tuvantäyteinen areenatilaisuus oli hyvää aivomyrskyä. Tällä kertaa yleisöllä ei ollut mahdollisuutta osallistua keskusteluun. Tilaisuudelle annettiin heti tarkoituksenmukaisempi nimi ”let`s do things together” . Trainer´s Housen toimitusjohtaja Jari Sarasvuon johdolla päästiin huikeaan nousukiitoon, jonka ansiosta keskusteluryhmä jatkaa elokuussa kohti valtioneuvoston pyöreän pöydän keskusteluja jatkokehittäen tämän areenan saavutettuja tuloksia. Tulokset dokumentoituivat osallistujille jaettuihin suuriin pahveihin, joihin he keskustelun aikana piirsivät ja kirjoittivat ideoitaan.

SOSTE ry:n pääsihteeri Vertti Kiukaan orientaatio viritti osallistujat hyvinvointikulttuurin nykytilaan. Sarasvuo totesi että yleensä keskustelutilaisuuksien käsitteelliset puheet ovat pelkkää huttua; lapsi leikkii, nuori toimii ja aikuinen vain puhuu. Kolmea asiaa, työtä, terveyttä ja toivoa kehittämällä voimme saada paremman tulevaisuuden. Juuri tässä kohtaa oli hiljainen hetki ja jazzkadulta kuului enkelikuoromusiikkia, jonka avulla siirryimme korkeammalle ajattelun tasolle.

Pahinta on, kun nuoret eivät saa kesätyöpaikkoja ja he syrjäytyvät nyky-yhteiskunnasta. Sarasvuo tuomitsi myös politiikan, jossa vuokralla asuvat eriytetään omistusasunnon omistajista jolloin eri sosiaaliryhmien kohtaaminen ei toteudu. Ihminen tarvitsee toivoa siksi, että toivoton tila synnyttää dystopian joka on utopian vastakohta. Menneisyyden arvoilla ei voida rakentaa tulevaisuutta.

Vasemmistonuorien puheenjohtaja Li Andersson esitti napakasti universalismin periaatteen, joka tukee jokaisen ihmisen elämähallintaa ja osallisuutta.

Helsingin kaupungin nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio tyhjensi pajatson ja sai voimalliset aplodit ajatuksiensa tueksi. Sarasvuo totesi, että helikopterilento Mikkelistä kannatti Laition puheenvuoron ansiosta. Laition mukaan nuorilla reiluuden ja suoraan puhumisen arvot ovat keskiössä. Kolme neljäsosaa nuorista kokee, että he eivät ole mukana yhteiskunnassa ja että työelämä tarjoaa ”paskaa duunia”. Järjestelmä huijaa heitä eivätkä halua olla mukana sellaisessa. Laitio korosti, että opiskelijat tulee saada harjoittelemaan työelämää niin, että heillä on seteli jonka avulla he saavat valita työnantajan.

Loppujulistuksena todettiin, että joskus pitää hetkellisesti antaa valtaa ja vastuuta vaaranalaisille, jonka avulla luodaan työmarkkinat johon kaikki pääsevät mukaan. Hankintalaki on hanurista, koska palveluiden vaikuttavuutta ei mitata.

Kansalaiset poistuivat tilaisuudesta sen korkeatasoisuutta arvostaen.

Kuva: Jari Sarasvuo, Piia-Noora Kauppi ja Tommi Laitio