Täältä tullaan SuomiAreena

Huittislainen lammasfarmari kertoo menettäneensä kaksitoista suden tappamaa lammasta vuoden aikana. Tähän vihreän sävyinen rouva vastaa yleisön joukosta kipakasti, että sudet kuuluvat luontoon ja niillä on oikeus elää vapaasti. Yleisöstä kuuluu rouvan mielipiteen vastaisia kommentteja ja mutinaa. Juontaja rauhoittaa osallistujia ja jatkaa eteenpäin latelemalla teemaan littyviä argumentteja.

Tätä kaikkea ja paljon muuta voi SuomiAreena -keskustelut olla parhaimmillaan. Tämä Suomen suurin keskustelutapahtuma on paisunut 170:ksi keskustelutilaisuudeksi joihin osallistuu puhujia 850. Kaikkiin tilaisuuksiin ei ehdi viiden päivän aikana osallistua. Huomiotsijana on pyrkimys valita parhaimpia tilaisuuksia päältä sekä omaan substanssiosaamiseen sopivimpia herkkupaloja.

Eniten odotan SuomiAreenassa yritysmaailman osaajien, suurimpien järjestöjen sekä tietyn osaamisalueen syväosaajien keskusteluja. Tähän vielä lisätään hyvä juontaja, joka potkii lempeästi mutta määrätietoisesti keskustelua eteenpäin sekä antaa myös yleisölle mahdollisuuden tulla kuulluksi kysymyksien ja kommenttien avulla.

Pahimpia kokemuksia areenakeskusteluissa on ollut poliitikkojen jargoniahokeminen, joka ei tuo uutta sisältöä aiheeseen. Noita tilaisuuksia pyrin välttämään. Tänä vuonna pelkona on se, että aiheesta huolimatta poliitikot puhuvat brexitistä, kikystä ja sotesta. Nämä prosessit ovat vaiheessa eikä niistä heidän taholtaan normaalia uutisointia enempää ole ammennettavissa tässä vaiheessa.

Järjestö- ja substanssiosaajien keskustelussa kävi kerran niin, että keskustelijoiden osaamisala oli niin kapea, että sanottava yksinkertaisesti loppui kesken eikä aiheessa päästy pintaa syvemmälle. Siinä ei hyväkään juontaja pystynyt pelastamaan tilannetta. Eräässä vanhusten hoivapalveluihin liittyvässä keskustelussa kuulija luki äitinsä sairauskertomusta paperista eikä juontaja saanut tarinaa poikki. Väki katseli vaivaantuneena kengänkärkiään.

Kaikesta huolimatta SuomiAreenaviikon lähestyessä huomioitsijan mieli on malttamaton ja vatsassa kutittaa kivasti. Kokemuksen mukaan viikon aikana huomioitsijann maanisuus lisääntyy, kun joutuu valitsemaan kahden hyvän vaihtoehdon välillä ja pika-ateria nautitaan ennen seuraavaa sessiota. Vuoden yksi hienoimmista viikoista on edessä ja sekös mieltä ja miestä lämmittää. Täältä tullaan SuomiAreena!