Suomi-Areena 2014

Noususuhdenteessa elävää Suomi-Areenaa on hyvä kehittää silloin, kun rauta on kuumana. MTV.fi -sivuston mukaan vuoden Suomi-Areena 2014 jatkaa vuoteen 2014 Porissa. Paikka ei liene itsestäänselvyys ja siihen harhaan helposti vaivumme. Tänä vuonna tuli mieleen, että mitä, jos tämä formaatti viedään Porista muualle. Näin kävi Rauman Meren Juhannusjuhlalle ja Yyterin Beachfutikselle. Molemmat tilaisuudet yritettiin pitää hengissä, kunnes hiipuivat pois. Rauman meren juhannus siirtyi Poriin ja Beachfutis Yyteristä Porin raviradalle. Mikään ei ole itsestään selvää. Areenan vahvuutena on se, että Pori Jazz ja Suomi-Areena muodostavat harmonisen liiton missä asiapitoinen keskustelu, ihmisten kohtaaminen ja monipuolinen musiikki yhdistyvät. Areenakeskustelut esimerkiksi Savonlinnan oopperajuhlien tai Seinäjoen tangomarkkinoiden kyljessä tuntuu vieraalta.

Vuonna 2014 keskusteluja käydään seitsemän päivän ajan kahdeksassakymmenessä tilaisuudessa. Vuonna 2013 tilaisuuksia oli 125 kpl ja joihinkin riitti osallistujia vain kourallinen. Yhtenä esimerkkinä oli Kirjurin kesäkahvilan raha- ja musiikkikeskustelu. Myönteisenä puolena tällaisessa tilanteessa on ilmapiirin välittömyys ja tuttavallisuus. Vuonna 2014 keskustellaan yhdestä teemasta tiettyinä päivinä mikä on tervetullut ilmiö. Teemoina ovat mm. terveys ja liikunta, lapset ja nuoret, vanheneminen ja naiset, sähköiset palvelut ja kriisinhallinta sekä kulttuuri ja politiikka. Kyseisten asioiden asiantuntijat voivat keskittyä tiettynä päivänä omaan osaamisalueeseensa ja koko viikon sukkuloiminen keskusteluissa saa jäädä vähemmälle. Tästä tekee poikkeuksen poliitikot, jotka ovat joka paikan höyliä ja kelpaavat mitä erilaisimpien teemojen käsittelijöiksi.

Kunpa vielä saisi selvyyden siihen miten Suomi-Areena – sana kirjoitetaan oikein. Julkaisusta riippuen siitä näkee versioita SuomiAreena, Suomi-Areena, Suomi Areena ja Suomi areena. Ehkä tämä selviää ensi kesään mennessä.