Nettinakuilua

Nakuna netissä, Antinkatu 2, klo 15.45-16.30
Sari Kajantie, ylitarkastaja, keskusrikospoliisi
Axel Ehnström, lauluntekijä (Paradice Oscar)
Marko Forss, ylikonstaapeli, vuoden poliisi, Helsingin poliisilaitos
Taneli Tikka, kasvuyrittäjä, (mm. Habbo hotel ja Irc -galleria)
Marjo Antoora, juontaja, valtiosihteeri, sisäasianministeriö

Internet on yhtä suuri muutos ihmiskunnalle kuin rautatie tai puhelin. Faktoja: 90 % aikuisväestöstä käyttää nettiä. 25 % käyttäjistä on kohdannut netissä häirintää ja 10 % kokenut nettivarkauden. 25 % hyväksyy laittomat lataukset ja 74 % oli sitä mieltä, että netissä ei tarvitse esiintyä omalla nimellä. Suomessa on kolme kokopäiväistä ja sivutoimisia nettipoliiseja.

Keskustelussa punainen lanka katkeili kuin mokkulayhteys. Todettiin, että oleellista on mitä tietoja netissä jaamme ja valeporfiilin tekeminen on erittäin helppoa.

Positiivisena asiana Tikka totesi, että netissä löytää samanmieliset nopeasti toisensa ja on helppo järjestää yhteisöllisiä tapahtumia. 3D printtaukset eli esineen konkreetinen printtaus on tulevaisuutta, joka konkeretisoi esim. esineiden suunnittelun. Mutta mitä, jos printatataan esim. käsirautojen avaimia tai aseita?

Verkkohyökkäykset, seksuaalinen häirintä ja identiteettivarkaudet ovat tätä päivää. Paljastammeko liikaa itsestämme netissä? Nettipoliisin asiakaskunnassa on nykyään enemmän aikuisia kuin lapsia ja tyypillisä ovat esim. ex -partnerien riidat. Forss sanoi, että liian varovaiseksi meidän ei kuitenkaan kannata ryhtyä. Maalaisjärkeä tulee käyttää esim. nigerialaishuijauskirjeiden suhteen.

Todettiin, että nimettömänä toimiminen tekee negatiivisen toiminnan helpommaksi; keskustelu on helpompaa niin hyvässä kuin pahassa. Forssin mukaan nuorilla ja lapsilla on netissä profiileja joiden rohkeudesta venhemmilla ei ole hajuakaan. Yleensäkään ei kannata luottaa siihen miten suojaa esim. Facebookprofiilin sillä tiedot voi löytyä ihan mistä tahansa muunneltuna.

Jäin kaipaamaan vastauksia ja tietoa siitä mitä kaikkea pitäisi ottaa huomioon nettikäyttäytymisessä. Nyt tietoa saa satunnaisesti mediasta ja kuulopuheiden perusteella. Voisiko käytettävissä olla viranomaissivusto missä on ajankohtaiset nettiuhat listattuna? Uskon, että käyttäjiä riittäisi.