Luottamuskeskustelussa päästiin maanalaisesta pimeydestä valoon

Suomalaisten luottamus yhteiskuntaa kohtaan on heikkenemässä. Luottamus on yhteiskuntaa koossa pitävä voima ja luottamuksen väheneminen voi olla jopa uhka yhteiskuntarauhallemme. Yleisen luottamuksen palauttamiseksi meidän kansalaisten ja päätöksentekijöiden pitää kiinnittää huomiota tasa-arvon toteutumiseen, sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen, tulonjakoon, avoimuuteen ja korruptoimattomuuteen. Antinkatu viidessä metsästettiin kadonnutta luottamusta ja ennen varsinaisen keskustelun alkua Eläketurvakeskuksen eritkoistutkija ja valtiotieteiden tohtori Jyri Liukko lateli luottamukseen liittyviä totuuksia toimittaja Riku Rantalan maan alla toteutetussa videohaastattelussa. Esityksessä tykitettiin heti keskeiset elementit pöydälle mitä luottamukseen yleensäkin liittyy.

Luottamus teemana on haastava ja käsitteenä laaja mutta toimittaja Baba Lybeck suoriutui tehtävästä hyvin. Lybec ei ole suosikkitoimittajani, koska tietokilpailuohjelmassa omille vitseille nauraminen ei osoita parasta tilannetajua. Filosofian maisterin tutkinto sen sijaan antoi kaikupohjaa luottamusteemaan pureutumisessa. Lybeckin työn laatua heikensi se, ettei yleisölle tarjottu puheenvuoroja.

Lavalle kutsuttiin kuusi osallistujaa vaiheittain, joka vaikutti käytäntönä hyvältä. Näin keskustelijat saavat varmemmin puheaikaa. Riku Rantala ja MTV:n päätoimittaja Merja Ylä-Anttila pohdiskelivat pitkään ja hieman puuduttavastikin luottamus -käsitettä journalistisesta ja yhteiskunnallisesta näkökulmasta. Muusikko Maija Vilkkumaa ja Harvian toimitusjohtaja Tapio Pajuharju kertoivat luottamuksesta työhön, yrittäjän tulevaisuuteen ja johtamiseen. Vilkkumaan tarttumapinta on ohut johtajuuteen nähden kokemusmaailman rajoittuessa oman bändinsä keisarinnana toimimiseen.

Sokerina pohjalla konkaripoliitikko ja Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes sekä sijoittaja ja blogisti Mikko Vikman asettuivat vastakkain mittelöiden eläkejärjestelyjen järkevyydestä. Alle kolmekymppisen Vikmanin elämäntehtävänä on jäädä eläkkeelle alle 35 -vuotiaana säästämällä puolet palkastaan. Tästä miehestä kuullaan vielä. Hän esitti asiansa vakuuttavasti ja jopa itseironisesti saaden yleisöltä sympatiataputuksia. Siimes pysyi asemansa vuoksi korrektisti nykyisen eläkejärjestelmämme kannalla. Vikman ei luota Suomen eläkejärjestelmän toimivuuteen jossa nykyiset nuoret kustantavat tulevien eläkeläisten kulut.

Vaikka tilaisuudessa julkaistujen kyselytutkimusten mukaan suomalaisten luottamus hoivapalveluihin, työpaikan ilmapiiriin ja tasa-arvoon sekä riittävään eläkkeeseen on heikko, oli tilaisuudessa välitön ilmapiiri sekä naurua ja spontaaneja taputuksia. Tämä oli yksi parhaista kokemistani SuomiAreena -keskusteluista. Kiitos monipuolisen ja heterogeenisen keskustelukaartin.