Ilona sai luvan hoitaa Juhaa

Hoivarobotti Ilona kysyi perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalta, että saanko tulla sinua hoitamaan sitten kun olet vanha. Rehula vastasi myöntävästi kuitenkin sillä edellytyksellä, että Ilona ei saa liikaa häntä komentaa. Ilona ei vastannut kuitenkaan tähän mitään. Kysymyksessä oli BEPOPissa ”Paluu tulevaisuuteen – terveyspalvelut ja työ digiajassa” -keskustelutilaisuus. Ilonan lisäksi tilaisuuden vieraili järjestäjätahot Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo ja Terveyspalvelualan liiton puhenjohtaja Yrjö Närhinen jotka totesivat, että digitalisaatiosta ja robotiikasta huolimatta terveyspalveluissa ihmistä ei voi, eikä saa korvata mikään.

Tilaisuudessa keskusteltiin terveydenhuollon uuden sukupolven terveyspalveluista, arvoketjuista, automatisaatiosta ja palvelujen laadusta. Mielenkiinto säilyi hyvin koko tilaisuuden ajan, kun kaverukset Terveystalon johtava ylilääkäri Juha Tuominen ja Juha Rehula aina välillä hyväntuulisesti debatoivat paperireseptin säilymisen tarpeellisuudesta. Tuominen korosti, että paperireseptistä ei jää elektronista jälkeä, joten näin Rehulankin jonkinväristen pillerien yksityisyys säilyisi.

Tehyn johtaja Kirsi Sillanpää korosti inhimillisyyden tarpeellisuutta terveyspalveluissa. Jos robotteja valjastetaan hoitotyöhön niin niihin pitää ladata myös eettistä dataa. Osallistujat eivät kuitenkaan heiltä kysyttäessä olleet huolissaan digitalisaatiosta.

Lisänäkökulmia saatiin hyvistä tietoiskuvideoista, jossa tulevaisuuden tutkija Jari Koskinen kritisoi digitalisaatiossa olevan näennäisinnostusta. Terveyspalveluissa ollaan digikehittämisestä innostuneita mutta varsinainen kehittämistoiminta jää sikseen. Keskustelijat olivat yhtä mieltä siitä, että terveydenhuollon ammattilaisten osamistarpeet laajenevat ja esimerkiksi insinööri-sairaanhoitaja yhteistutkinnolle on tulevaisuudessa tilausta. Ammattilaisella tulee olla enemmän aikaa konsultaatioon ja itse potilaalle tekniikan huolehtiessa käytännön töistä.

Tässäkin tilaisuudessa todettiin Juha Rehulan suulla, että Sote -ratkaisussa puuttuu se ”iso kuva”, joka määrittelee palvelun tuottajan ja palvelun järjestäjän dilemman. Se tiedetään, että nettipalvelut ja nettiterapia lisääntyvät, robotit leikkkaavat potilaita ja digitalisaatio avaa huikeat tulevaisuudennäkymat terveydenhuoltoon. Ministeri antoi kansalaisille ohjeet, että ole avoin mutta kriitiinen äläkä suostu koekaniiniksi.