Unelmia ja äänestyshommia

Kun kaupunginvaltuuston kokous oli päättynyt, pääsivät muutkin läsnäolijat takomaan Porin tulevaisuutta. Tulevaisuusvaliokunta oli valmistellut viihdyttävänkin skenaarion siitä, miten vuonna 2030 Poriin pääsee luotijunalla ja moottoritie Helsingistä on rakenteilla. Kansalaiset pääsivät äänestämään väittämistä, joissa ruodittiin Porin tulevaisuutta. Jokaiselle jaettiin elektorinen äänestyslaite, allekirjoittaneen käteen sattuneessa kaukosäätimessä komeili tunnus 313 joka oli omiaan lisäämään keventyneen tunnelman luomaa hilpeyttä.

Sitten niitä väittämiä. Ensimmäinen erä käsitteli liikennettä. Onko Porissa vuonna 2030 autoja keskustassa vai liikutaanko raitiovaunuilla? Onko suoraa ratayhteyttä Porista Helsinkiin, entä Turkuun? Pääseekö Porin satamasta matkustajalaivalla ulkomaille? Laivaristeilyt, Helsinki-rata ja autot keskustassa saivat kannatusta, Turku jakoi mielipiteet ja ratikoihin ei uskottu. Tulokset eivät yllättäneet, mutta mieityttämään jäi, miksi kaikki väittämät olivat muodossa "pääseekö Porista jonnekin muualle", vaikka mielestäni olisi parempi pohtia, miten ihmisten olisi helpompi päästä Poriin!

Muissa väittämissä pohdittiin Yyterin asemaa Suomen suosituimpana matkailukohteena (selvä kannatus), jätteiden sataprosenttista hyödyntämistä (taas selvä kannatus) sekä Suomen vetovoimaisimman korkeakoulukampuksen luomista Poriin (tälläkin hankkeella oli kansalaisten luottamus). Suurimmat nauruntyrskähdykset sai aikaan idea "aikuisten Anniksesta", jonka työnimenä olisi Tee Mitä Tykkäät-talo. Tämän toteutumiseen uskoi niukka vähemmistö paikallaolijoista.

Äänestystulokset sopivat vastasivat aika hyvin omaa, raivorealistista maailmankuvaani. Ratikoista on turha haaveilla niin kauan, kuin bussit ajelevat puolityhjinä lähiöihin, ja vetovoimaltaan ylivertainen korkeakoulu vaatii muutakin kuin kauniita sanoja opiskelijaystävällisestä Porista. Onneksi viimeisen väittämän äänestystulos auttaa luottamaan siihen, että tällä kaupungilla on tulevaisuus; lähes 93 prosenttia paikalla olleista uskoo, että vuonna 2030 Porissa asuvat Suomen onnellisimmat ihmiset!