Turvallisuus suistuu kesällä tieltä

STOP. Pysäyttävää tietoa arjen turvallisuudesta.
Anne Holmlund, Paula Risikko, Mikko Paatero, Petteri Taalas, Kari Wihlman, Mari Kaunistola

Vakava asia sai alkuunsa humoristisen vivahteen, kun Porin poliisilaulajat kajauttivat "muista aina liikenteessä" sellaisella antaumuksella, että voi uskoa laulajien koko sydämestään toivovan pienten ja suurempienkin tienkäyttäjien omaksuvan laulun sanoman. Liikenneturvallisuus on ollut ikävimmällä mahdollisella tavalla otsikoissa taas viime aikoina, kun kesä on painanut kaasupoljinta ja auto päättänyt ajaa ylinopeudella ulos tieltä. Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko vahvisti paneelissa kesän näkymisen liikenteessä; touhu lähtee lapasesta ja nuorten kolarit lisääntyvät, maltti unohtuu autonratissa. Kieltämättä kuiva asfaltti ja yötä myöden paistava aurinko luovat kesällä illuusion ajokelistä, jossa auto kulkee kuin kiskoilla ohjautuen ja vauhdin lisääminen vie vain nopeammin perille. Valitettavan usein perille ei koskaan saavuta.

Mikä hidastaisi kaahaavat nuoret järkeviin nopeuksiin, saisi muistamaan poliisiylijohtaja Paateron peräämät tilannenopeuden ja turvallisuusvälin? Sekä Risikko että juontaja Mari Kaunistola olivat valmiita antamaan nuorille shokkihoitoa, muistuttamaan kaahaamisen äärimmäisistä seurauksista. Internetin syövereissä olen joskus törmännyt videopätkään, jota ilmeisesti jossain päin maailmaa käytetään osana ajo-opetusta. Siinä mieshenkilö ajaa ilmeistä ylinopeutta mutkaisella tiellä, väistää tielle mutkan takaa ilmestyvää estettä ja auto syöksyy suoraan päin nuorta pariskuntaa, joka halailee tien vieressä kiviaidan kupeessa. Videon loppu, olkoonkin näyteltyä, on aitaa vasten rusentuneide nuorineen niin karua katsottavaa, ettei sen nähtyään tee mieli ajaa kolmeakymppiä kovempaa. Ikinä.

Kari Wihlman peräsi ajelua harrastavilta nuorisoporukoilta vastuunottoa kaverista, huolehtimista, että koko porukka pääsee turvallisesti perille. Autoa ajava kuitenkin on, tai pitäisi ainakin olla, täysi-ikäinen. Aikuisen luulisi ymmärtävän vastuunsa, kun käynnistää auton ja lähtee ajeluttamaan porukkaa. Aina on kuitenkin niitä, jotka riskeeraavat paitsi oman, myös kaverien hengen. Kesä ja autot eivät ole syyllisiä silloin, kun ihmisiä kuolee liikenteessä.