Talous, turvallisuus, läntiset arvot

Suomi 20 vuotta EU:ssa. Miten alkaa kolmas vuosikymmen? Debatti Ismo Alangon tahdittamana
Sari Artjoki, Henna Virkkunen, Liisa Jaakonsaari, Merja Kyllönen, Jan Store, Katja Kannonlahti

Tiedätkö, mikä on ATA carnet? En minäkään ole ihan varma, mutta yrittäjäperheen kasvattina tiedän sen verran, että se on asiakirja, joita kirjoitettiin aikana ennen EU:ta. Tai kirjoitetaan vieläkin, mutta EU-maiden välillä sitä ei tarvita. Sari Artjoen mukaan puolet Suomen viennistä menee Euroopan Unionin muodostamille sisämarkkinoille. On vaikea spekuloida sitä, millainen viennin tilanne olisi, jossemme olisi liittynyt Unioniin, mutta puolet viennistä kuulostaa melko isolta luvulta. Henna Virkkunen puolestaan toivoisi pienyritysten hyödyntävän sisämarkkinoiden mahdollisuuksia nykyistä enemmän. Viennin lisäämisen tiellä on esteitä, jotka europarlamentaarikko on onneksi valmis poistamaan. Erilaisten tuotteiden valmistaminen Suomessa tuo työtä ja hyvinvointia, mutta kaikille ei välttämättä riitä markkinoita kotimaassa. Luonteva tie viennille on Eurooppa, mutta tavaroita myytäessä ei riitä, että Suomi profiloituu tuhansien järvien ja vihaisten lintujen maana. Tarvitaan mielikuvia korkealaatuisista tuotteita, ystävällisestä palvelusta ja työntekijöiden hyvästä asemasta. Suomessa ei käytetä lapsityövoimaa!

Virallisesti Unionin jäsenyys oli aikanaan talouspoliittinen ratkaisu. Moni kadunmies mielsi sen kuitenkin turvallisuuspoliittiseksi. Meillä on muutama kilometri yhteistä rajaa Venäjän karhun kanssa ja EU selän takana tuntuu turvalliselta. Aikanaan Unioni perustettiin nimenomaan tuomaan rauhaa Eurooppaan. 20 vuotta on toki lyhyt aika maailmanhistoriassa, mutta sen aikana ei Eurooppa ole kokenut suuria valtioidensa välisiä kriisejä.

Joskus väläytellään myös spekulaatioita siitä, missä tilanteessa olisimme jos kansanäänestyksen tulos olisi vuonna 1994 ollut erilainen. Tarkkaa tietoa on tietysti mahdotonta saada, mutta Merja Kyllönen toi esiin yhden mahdollisuuden: ilman jäsenyytä olisimme nyt kuin Norja, mutta ilman Norjan öljy- ja kalavarantoja. Ei kovin ruusuinen kuva.