Kun kuoppakaupunki ei riitä

Pori - kaupunkisuunnittelua karskille kaupungille

Helena Säteri
Pekka Saaristo
Janne Toivonen
Olavi Mäkelä
Hilla Rudanko
Ville Hammarberg (juontaja)

Puuvillan puisto tarjosi mielenkiintoisen miljöön keskustelulle kaupunkisuunnittelusta; paikalta katsoen Porissa on vanhoja kivitaloja, tiilisiä tehtaamiljöitä, vaahtopäinen joki ja puistoja. Tämä ei liene ihan se mielikuva, mitä rakennetusta Porista on paitsi porilaisilla itsellään, muualla Suomessa. Toivosen mukaan Porissa voisi järjestää DDR-kierroksen ilman eri järjestelyjä, aloitettaisiin torilta paikallisliikenteen vanhemmalla kalustolla kierreltäisiin Pormestarinluodossa ja päätettäisiin kierros Sampolaan, jossa nautittaisiin pullot Karhua. Toivonen lievensi puhettaan myöntämällä Pormestarinluodon olevan jo vihreytynyt, hieno alue, mikä allekirjoittanutta Porkkalaisena ilahduttaa, mutta totuuden siementä hupaisan kiertoajeluajatuksen takana ei voi kieltää. Porin tori, pärekorilla koristeltunakaan, ei ole sellainen paikka, jonka haluan esitellä ulkopaikkakuntalaisille.

Pori identifioitui keväällä vahvana lätkäkaupunkina, paikkana, joka sekoaa lätkäkullasta viikoksi. Keskustelijat löysivät Porin identiteettiksi Kokemäenjoen. Kaupunkia halkova joki on varmasti keskeinen osa Poria, kuten hiukan loitommalla aaltoileva merikin. No, kesänviettopaikka on hyvä, kun sillä on vesistö. Kehittyvä sivistyskaupunki tarvitsee myös jotain pikkuisen urbaanimpaa. Pidän kyllä joesta, ja merestä vielä enemmän, mutta niille ei voi rakentua kokonaisen kaupungin olemassaolo. Paneelissa keskusteltiinkin monesta, vireillä olevasta kehityshankkeesta. Jokikeskuksesta ollaan jo nähty havainnekuvia mediassa, asuntomessualueen paikka on herättänyt polemiikkia ja ydinkeskustaan suunniteltu 16-kerroksinen tornitalo ei ole saavuttanut yleistä hyväksyntää. Haikaileeko Porissa julkinen mielipide takaisin Kuukkarin kuoppakaupunkiaikoihin, ei korkeaa rakentamista vaan mielummin matalaa? Sinällään 16 kerrosta ei Porissa olisi kovin korkea; kuten Mäkelä keskustelussa huomautti, Porissa on jo 13-kerroksissa taloja. Onko muutama kerros lisää sitten niin kovin paljon?

Ennen kaikkea Porilaiselta kaupunkisuunnittelulta toivottiin osallistamista ja rohkeutta. Porista löytyy jo suojeltua vanhaa ja hyvällä maulla rakennettua uutta. Toivottavasti päätösten valmistelijoilla ja päätöksentekijöillä riittää rohkeutta karkottaa viimeisetkin DDR-vibat Porista.