Kodin verisuonisto?

Millä kämppäni lämmitän jatkossa?
Sami Aro, Manu Hollmen, Petri Konttinen, Juha Lindholm, Arno Lipsanen, Jami Jokinen

Vaikka yleensä keittiötä kutsutaan kodin sydämeksi, käytännöllisesti katsoen lämmitysjärjestelmä ansaitsisi tuon nimityksen paremmin. Kaukolämmön ja suoran sähkölämmityksen kohdalla mielikuva antaa hiukan hakea itseään, mutta omakotitalon teknisessä tilassa pöhisevä kattila on helppo mieltää kodin lämpöä ja elämää tuottavaksi sydämeksi. Ja jos kiinteistöstä löytyy vesikiertojärjestelmä, se on itseoikeutetusti kodin verisuonisto.

Kerros- ja rivitaloasunnoissa lämpö tulee pattereista, eikä sen alkuperää mielletä samalla tavalla energiapoliittiseksi ratkaisuksi kuin pientalojen kohdalla. Ehkä juuri siksi keskustelukin tuntui keskittyvän omakotiasujien vaihtoehtoihin ja ratkaisuihin lämmitysjärjestelmän valinnassa. Kahdesta asiasta keskustelijoilla oli melko yhtäläiset näkemykset: vesikiertojärjestelmän kannattavuudesta ja lämmitysmenetelmän valintaperusteista. Vesikiertojärjestelmä nähtiin kannattavana ratkaisuna, jos viettää talvetkin koto-Suomessa eikä hyödynnä passiivista aurinkoenergiaa lentämällä etelään. Koska suurin osa meistä tavallisista pulliaisista asunee samassa osoitteessa ympäri vuoden, panelistien voi tulkita suosittavan järjestelmää kaikille, jotka lämmityssysteemejä pientalossa uusivat tai rakentavat. Valintaa tehdessä panelistit suosittavat tekemään talokohtaisen ratkaisun; samassa korttelissa muodikas lämmitysmenetelmä ei ehkä olekaan omaan taloon se paras, taloudellisin ja järkevin vaihtoehto.

Miten asiaan laajasti perehtymätön kansalainen sitten valitsee oikean järjestelmän? Sami Aro kehotti kääntymään julkisrahoitteisen, puolueettoman laitoksen ja tutkimuksentekijän puoleen, kun valinta askarruttaa. Messuilta ja muista esittelytilaisuuksista löytää tasan niin monta parasta laitetta, kuin on esittelijöitäkin. Tärkeä valintakriteeri on raha; jossei tilillä ole katetta, voi ekologisesti ihailtava aurinkopaneeli jäädä asentamatta, vaikka se ekologisuuden ohella sopisi omaan vihreään egoon. Moni on nykypäivänä valmis maksamaan ainakin joitakin extrapennosia oman ideologiansa toteuttamisesta osana taloprojektiaan, samoin kun maksetaan helppoudesta ja käytön vaivattomuudesta. Toisaalta en ainakaan itse näe, enkä halua nähdä, tulevaisuudessa hinnalla millä hyvänsä ostettavan mukavuutta, välittämättä uusiutumattomien luonnonvarojen kerskakulutuksen seurauksista. Vaikka vesikiertojärjestelmä olisikin jonkinlainen portti sisätilalämmityksen autuuteen, on sillä vettä lämmittävällä sydämellä silti suurempi merkitys kokonaisuuden kannalta.