Iskä mikä on terroristi?

Länsi-Suomen pelastusharjoitusalueelle oli laitettu pystyyn oikein kiva perhetapahtuma. Oli valikoima erilaisia piipaa-ajoneuvoja, pelastusnäytös ja vohvelikahvila. Verrattain harvoin ovensa avaava alue esitteli toimintansa niitä puolia, jotka lapsiperheitä ja varsinkin perheen pienimpiä kiinnostavat. Alueella järjestetty keskustelutilaisuuskin toteutettiin lasten ehdoilla: lapset ja nuoret saivat esittää turvallisuusaiheisia kysymyksiä eri pelastusviranomaisten edustajille. Ja kysyttäväähän näillä valtaosin alakouluikäisillä oli.

Kun minun ikäluokkani oli kyselijöiden ikäinen, meillä ja vanhemmillamme oli sellaisia turvallisuusaiheisia huolenaiheita kuin ampiaisen pistot, pyörällä kaatuminen ja vilkkaasti liikennöidyt tiet. Tänään kysymyksiään esittäneet lapset olivat huolissaan siitä, mitä tehdään jos joku toinen maa hyökkää, miten torjutaan terroristeja ja mitä pitää tehdä, jos pelkää jotain perheenjäsentään. Toivon todella, että joku aikuinen on hieman avittanut kysymyksien laatimisessa. Vai ovatko nämä todella niitä asioita, mistä lapset ovat huolissaan? Onko ihan nurkan takana vaaniva terroristi korvannut sängyn alla piileksivän mörön lasten pelonaiheena? 

Turvallisuusuhista ei pidä vaieta eikä niitä pidä vähätellä. Lapsia pitää edelleen varoittaa karkkia tarjoavista vieraista ihmisistä ja internetistä saalistavista pedoista. Aikana, jona media ystävällisesti läväyttää kaikki katastrofiuutiset jokaisen kotoaan poistuvan kasvoille, pitäisi yrittää suojella edes lapsia. Suojella paitsi terroristeilta itseltään, myös lapsuuden liian nopealta loppumiselta ja terrorismin pelolta.