Evakossa

Kuulostaa absurdilta, mutta Liisantorilla on Punaisen Ristin evakuointileiri. Kyse ei ole raumalaisten joukkopaosta Poriin, vaan SPR:n esittelymielessä lavastamasta leiristä, johon kuka tahansa pääsee tutustumaan. Leiriin on haastettu majoittumaan poliitikkoja ja esimerkiksi Porin Nuorisovaltuusto majailee telttakylässä. Varsinaiselle teltta-alueelle ei vierailijoita päästetä, mutta erilleen muista pystytettyyn telttaan saa mennä. Korkea, valkoinen teltta tuntuu ensinäkemältä ihan mukavalta majoitusvaihtoehdolta, mutta joillekin katastrofissa kotinsa menettäneille siitä tulee ainoa majapaikka jopa vuosiksi.

Evakuointileirissä on myös infopiste puhtaasta vedestä. Suomessa puhdas vesi tulee hanasta ja poistuu viemäristä, eikä maksa maltaita. YK:n yleiskokous on tunnustanut puhtaan veden ja toimivat viemärit ihmisoikeudeksi. Kaikkialla maailmassa tilanne ei ole niin hyvä kuin meillä, ei edes kaikkialla Euroopassa. Vesi on perusoikeus-kampanjan edustajat kertoivat, että puhdas vesi on nykyään haluttu kauppatavara. Suomessa kuntalaisten vesihuollosta vastaavat kunnat, mutta maailmalla markkinoita on jo vapautettu ja vesihuolto myyty kaupallisille toimijoille. Koska vesi on välttämättömyys, yksityiset markkinavoimat voivat repiä siitä kovaakin hintaa ja aina löytyy ostajia. Toivottavasti Suomalaista puhdasta vettä ei erehdytä alistamaan markkinavoimien hallintaan, jos tulos on se, ettei järjettömän hinnoitteluun jälkeen kaikilla ole enää rahaa puhtaaseen veteen. Tuskinpa vedenmyynnistä tuloksensa saava yhtiötä kiinnostaisi myöskään vesijohto- ja viemäriverkoston kunnossapito.

Evakuointileiri oli opettavainen kokemus. SPR:n jäsenenä olen jo aiemmin tutustunut järjestön kansainväliseen avustustoimntaan, mutta näin konkreettisesti sitä pääsee harvoin katsomaan. Liisantorin leirissä ruoka tarjoillaan yhdessä paikassa, mutta tositilanteessa perhekunnat valmistavat ruokansa itse. Leireihin päätyville annetaan siis edellytykset yrittää jatkaa elämäänsä mahdollisimman normaalisti. Luonnonmullistuksen tai sodan jalkoihin jääneelle elämä ei helposti palaa raiteilleen, eikä lavastettu evakuointileiri anna kuin aavistuksen siitä, mikä tilanne niissä oikeissa leireissä on. Toivottavasti Liisantorille ei koskaan jouduta pystyttämään sellaista.