Enemmän aikaa innovoida vai iloisia terroristeja?

Uutispläjäys niille, jotka eivät vielä tienneet: keinoäly ei ole enää pelkästään tieteiselokuvissa. Se vastaa oikean sihteerin lailla johtajan sähköposteihin, ymmärtää tieteellisiä artikkeleja paremmin kuin moni ihminen ja oppii koko ajan uutta. Ei vielä joka paikassa, mutta teknologia on jo olemassa ja tuplaa tehonsa joka vuosi. Uusi ja mielenkiintoinen keinoälyn sovellus on Maria Ritolan ja kansainvälisen tiimin luoma IRIS.AI, keinoäly, josta kehittyessään tulee tiedemies tai pikemminkin tiedenainen. Ritola tiimeineen on lähtenyt liikkeelle ajatuksesta, että kaikkiin maailman ongelmiin on jo olemassa ratkaisut, mutta niihin johtava tutkimustieto on niin hajallaan, ettei kukaan ihminen pysty käsittelemään kaikkea sitä tietomäärää ja ymmärtämään sitä niin, että pystyisi antamaan lopulliset ratkaisut. Keinoäly, joka ei pelkästään hae artikkeleista hakusanojen perusteella vaan ymmärtää lukemansa kuin asiaan perehtynyt ihminen, voisi prosessoida tämän jo saatavilla olevan tietomäärän. Mielenkiintoinen ajatus, joka toimiessaan voisi tarkoittaa muun muassa ihmisen voittoa syövästä!

Jos ihmisen lailla ajatteleva kone menee hiukan yli hilseen tai herättää epävarmuutta siitä, kertooko tulevaisuuden jääkaappi sinulle mitä saat syödä ja mitä et, et ole ainoa. Keinoäly-tietopläjäyksen kruunasi Etelä-Tapiolan lukion opiskelijoiden väittely, jossa toinen joukkueista oli keinoälyn puolella ja toinen sitä vastaan tai ainakin huomattavasti kriittisempi. Puolustajat hehkuttivat vapaa-aikaa, joka ihmisille jää kun koneet hoitavat varsinkin raskaimmat ja epämukavimmat työt ja ihmiset surffailevat, innovoivat ja nauttivat luomastaan maailmasta. Toinen puoli loi kauhukuvan maailmasta, jossa terroristit valjastavat keinoälyn käyttöönsä, robottien ohjelmoijista tulee maailmanvaltijoita ja lopulta robotit jyräävät ihmiskunnan (tuosta olen lukenut, onneksi Mikki ja Hessu osuivat paikalle). Varmasti keinoälyllä on heikkoutensa ja se on huomattavasti parempi renkinä kuin isäntänä, mutta vaikka keinoälyn kehittämiseen vaadittava teknologia halpenee koko ajan ja tulee kaikkien saataville, en nyt ihan vielä maastoudu poteroon robottiarmeijan hyökkäystä piiloon.

Kansikuva on esimerkki keinoälyn mahdollisuuksista: se on taideteos, jossa keinoälylle on annettu van Goghin teos ja tilaisuudessa puhuneen Risto Vuorion passikuva yhdistettäväksi.