YLEISSEURAT TAKAISIN URHEILUUN

YLEISSEURAT TAKAISIN URHEILUUN

Mikä maksaa - mistä rahat suomalaiseen huippu-urheiluun?

SuomiAreena, perjantai 19.7.2013

Panelistit olivat myönteisen toiveikkaita urheilun muutostyöryhmän työskentelyyn. Urheiluopistoihin ja Urheiluakatemioihin on panostettu entisestään. Urheilun ja opiskelun sovittamisesta on jo saatukin hyviä tuloksia. Huippu-urheilijat ovat menestyneet opiskeluissa erinomaisesti, totesi opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntayksikön johtaja Harri Syväsalmi.

Panelistit olivat harmissaan yksilöurheilijoiden vähäisestä medianäkyvyydestä. Näkyvyydellä olisi iso merkitys merkittävien sponsorien saamisessa. Vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen Aamulehdestä ei armoa antanut, vaan kertoi jääkiekon suosion olevan tällä hetkellä niin huomattava, että Aamulehdessä jääkiekko sai tälläkin viikolla neljänä päivänä peräkkäin merkittävästi uutistilaa.

Tämän päivän SuomiAreenan tilaisuudessa esitin panelisteille yleisökysymyksen asiasta, joka minua on pitkään mietityttänyt. Olisiko Suomessa palattava takaisin yleisseuroihin?
Harri Syväsalmi, Jouko Jokinen, Kuortaneen valmennuskeskuksen johtaja ja keihäänheiton olympiavoittaja Tapio Korjus sekä Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja johtaja Risto Nieminen olivat kaikki ehdottomasti yleisseurojen kannalla.

Lapset voivat kokeilla yleisseuroissa useita eri urheilulajeja. Yleisseura mahdollistaa myös helpommin useamman eri lajin harrastamisen samanaikaisesti.
Syväsalmi kertoi tähän liittyvän tapauksen Lapualta. Hän oli kysynyt Lapuan Virkiän toiminnanjohtajalta siellä vieraillessaan kuinka paljon Virkiällä on jäseniä. Hölmistynyt puheenjohtaja oli vastannut, että kaikkihan Lapualla Virkiään kuuluu.

Tilaisuuden kuluessa tuli usein esiin myös Suomen tuleva menestys olympialaisissa. Tuleeko mitaleja jo seuraavissa kisoissa jne, jne?
Juontaja kysyikin panelisteilta; Mites sitten, jos ei heti näy tuloksia, puretaanko koko muutostyöryhmä? Korjus totesi siihen, että tulihan sieltä Kainuusta jo mitaleja, viitaten suunnistajien hyvään menestykseen Vuokatin MM-kisoissa.

Kommentoin arvokkaille keskustelijoille asiasta, joka on minua myös mietityttänyt. Puhutaanko Suomessa liikaa olympiaurheilusta, kun verrataan Suomen huippu-urheilua maailman tasoon. Mielestäni Suomessa on erinomaisia urheilijoita lajeissa, jotka eivät ole olympialajeja, otetaan esimerkkinä moottoriurheilijat Kimi Räikkönen ja Juha-Matti Latvala. Risto Niemiseltä sain huojentavan vastauksen; ”Urheilun muutostyöryhmän työ koskettaa kaikkea suomalaista urheilua.”

Historiaa:
RU-38 eli Rosenlewin Urheilijat-38 oli vuonna 1938 perustettu porilainen urheilu- ja voimisteluseura. Seuran syntyminen liittyy aikakauteen, jolloin suomalaiset suurteollisuusyritykset tukivat aktiivisesti työntekijöidensä urheilutoimintaa. Seuralla oli toimintaa muun muassa jalkapallossa, jääkiekossa, yleisurheilussa, jääpallossa ja painissa. Seuran jalkapallo- ja jääkiekkotoiminta yhdistyivät vuonna 1967 Porin Karhujen kanssa Porin Ässiksi. Jääpallossa seura pelasi yhden kauden pääsarjassa vuonna 1951 saavuttaen seitsemässä ottelussa yhden voiton ja yhden tasapelin. (Wikipedia)