Miekkailija

Torilava Keskiviikko 15.7 klo 11.00

MIEKKAILIJA:

Elokuvasta versoaa tämän vuoden kirjoitukseni Suomi-Areenassa.

Isänmaan puolustaminen - Kodin arvot - Suomalaiset "rapa"-kunnossa

Klaus Härön Miekkailija-elokuva on vuosikymmenen hienoimpia suomalaiselokuvia. Miekkailija kertoo pienen maan ihmisten tarpeesta yrittää säilyttää vapautensa ja oikeudesta puolustaa itseään ylivoimaistakin vastustajaa vastaan. Ukrainan tapahtumien johdosta tuntuu, että elokuva on hätkähdyttävän ajankohtainen tämän päivän Euroopassa.

Miekkailija-elokuvan yksi tärkeä aihe on lapsen ja aikuisen suhde, luottamuksen löytyminen ja siitä ammentaminen. Elokuva huokuu lämpöä ja viestii kuinka tärkeä on ihmisten välittäminen toisistaan.

Meidän kaikkien suomalaisten pitäisi viimeistään nyt herätä välittämään toisistaan. Tämän päivän Suomessa perheet eivät voi hyvin. Asiantuntijoiden viestit kentältä ovat hälyttäviä, huostaanotettujen lasten määrät ovat jatkuvasti lisääntyneet. Lisäksi huolestuttavaa on useiden vielä kouluikäisten lasten hakeutuminen itse pyytämään viranomaisilta apua pelkotiloihinsa ja pahaan oloonsa.

Elokuva kertoo myös kuinka tärkeä rooli liikunnalla on lasten kasvatuksessa ja ammattitaitoisella ohjaajalla liikunnan ilon sytyttämisessä. Elokuva herätti minussa urheiluvalmentajana voimakkaita tunteita. Vasta nyt tajusin kuinka hieno urheilulaji miekkailu on. Miekkailu on rytmikästä tanssinomaista liikehdintää, taitavaa kehonhallintaa ja taidokasta miekan käsittelyä. Elokuvassa kuvaukset lasten miekkailukilpailuista olivat huikeata katsottavaa.

Miekkailija-elokuva sai minut vakavasti pohtimaan miekkailuseuran perustamista Poriin.