KUI LASTAS PITÄIS KASVATTAA?

Kui lastas pitäis kasvattaa?


LASTEN KASVATUS KESTÄVYYSLAJI

Filosofian tohtori Tomi Kiilakoski, professori Marja-Leena Laakso ja filosofi Tuukka Tomperi olivat yhtä mieltä että, kasvatuksen ammattilaiset ovat usein itsekin kasvatuksessa amatöörejä. Heillä oli myös omakohtaisia kokemuksia kuinka vaikeata on lasten kasvatus. Panelistien puheissa kävi usein ilmi kuinka jo 1800-luvulta alkaen on vanhempia opastettu lasten huolenpidosta. Puhtauden, lämmön, vaatetuksen ja ravinnon merkitystä on korostettu.
Marja-Leena Laakso kertoi kuinka tärkeätä on olla yhteistä aikaa ja tekemistä lasten kanssa. Tuukka Tomperi taasen viittasi kuinka eri aikoina on kasvatukseen otettu vaikutteita uskonnosta, lääketieteestä ja viimeksi psykologiasta.
Itselleni eniten mainiossa tilaisuudessa ”kolahti” Tomi Kiilakosken toteamus, että kasvatus on kestävyyslaji ja kestävyyslajit tarvitsevat yleensä hyvää kuntoa.

Paneeli pisti tuoreeltaan itseänikin pohtimaan lastenkasvatuksen karikoita.
Lasten kasvatuksessa mielestäni vanhempien jaksamisella on iso merkitys. Tosiasiassa erittäin monet vanhemmat ovat YLIPAINOISIA ja siitä johtuen HUONOKUNTOISIA ja VÄSYNEITÄ. Vanhemmilla pitäisi riittää voimia olla kiinnostuneita lapsen koulun käynnistä ja harrastuksista. Voimia tarvitaan myös motivointiin ja kuljettamiseen lasten harrastuksiin.

VANHEMPIEN PITÄÄ TIEDOSTAA, ETTEIVÄT HE OLE LAPSIENSA KAVEREITA VAAN ISIÄ JA ÄITEJÄ.