KOULUT PITÄÄ AUKAISTA LIIKUNNALLE JA HARRASTUKSILL

KOULUT PITÄÄ AUKAISTA LIIKUNNALLE JA HARRASTUKSILLE

Mikä nuorisoa liikuttaa ?

Viime syksynä ihmettelin julkisesti, mitä järkeä meillä Porissa on pitää koulujen liikuntasaleja sekä muutamissa päiväkodeissa liikuntaan sopivia tiloja kiinni. Rakennukset ovat yhteiskunnan rahoilla rakennettuja. Lähiöissä nuorilla sekä ikäihmisillä olisi mahdollisuus harrastaa liikuntaa ja muutakin harrastustoimintaa näissä tiloissa. Tuulta purjeisiin tuli tämän päivän SuomiAreenan tilaisuudessa kun ex. jalkapalloilija Aki Riihilahti otti myös saman asian esille. Huippu-urheilun muutostyöryhmässä on asia ollut myös esillä. Lähellä kotia olevalle koululle on helppo tulla liikkumaan ja harrastamaan. Kiinteistö- ja hyväntekeväisyhdistyksistä sekä alueen eläkeläisistä varmasti löytyisi henkilöitä auttamaan toiminnassa.Tämänlainen sosiaalinen toiminta estäisi myös syrjäytymistä.

SuomiAreenan tilaisuudessa merkittävin anti tuli tuoreesta vapaa-aika tutkimuksesta. Veikkauksen toimitusjohtaja Juha Koponen pani toivonsa tämän tutkimuksen käyttämisestä nuorten liikunnan edistämiseksi. Valtion liikuntaneuvoston puheenjohtaja Leena Harkimo taasen vakuutti, että tutkimus tulee saamaan jatkoa. Harkimo oli todella huolestunut myös nuorten liikunnan kustannusten rajuista nousuista.

Nuorten vapaa-aikatutkimus 2013 (Sami Myllyniemi-Päivi Berg) kertoo totuuden miten nuoret tänä päivänä liikkuvat ja haluavat liikkua.

7-29 vuotiaiden vastaukset avoimeen kysymykseen ”mitä liikuntaa harrastat”
1) Lenkkeily 18%
2) Kuntosali 18 %
3) Pyöräily 13 %
4) Kävely 11 %
5) Salibandy/sähly 10 %
---
11) Jääkiekko 5 %

Paremmin tarkastellen huomaa perinteisten ulkoiluharrastusten jälkeen nousevan nuorilla suosituimmiksi liikuntaharrastuksiksi kuntosaleilla kuntoilu sekä joukkueurheiluissa salibandy ja jalkapallo. Huomiota herättää myös jääkiekon vähäinen harrastus 5 % ja sijoitus 11 sekä pesäpallon ja yleisurheilun jääminen vallan listoilta pois.

Halutuimmat urheiluseuraharrastukset
Tytöt:
1) Tanssi 26 %
2) Lentopallo 8 %
3) Sähly/salibandy 8 %
---
11 ) Jääkiekko 4 %

Pojat:
1) Sähly/salibandy 18 %
2) Jalkapallo 18 %
3) Kamppailulajit 17 %
4) Jääkiekko 12 %

Halutuimmissa harrastuksissa huomaa nuorten tyttöjen ja poikien kiinnostuksen olevan sisäliikunassa.

Porin kaupungin lähiaikojen liikuntapaikkarakentamisessa sisäliikunnan tarpeet on tylysti pistetty sivuun. Kyseistä tutkimusta tarkastellessa ei oikeastaan tiedä itkeäkö vai nauraa. Asiantuntemusta ja tietoa liikunnan tarpeista pitäisi tästä kaupungista löytyä.
Porin rakennushankkeet tämänkin tutkimuksen valossa ovat suorastaan pöyristyttäviä, muutaman kymmenen harrastajan palvominen on sulaa hulluutta.

Urheilutalon laajentaminen palvelisi tämän tutkimuksen tulosta. Nuoret saisivat paremmat toimintamahdollisuudet harrastaa liikuntaa siellä toivomissaan paikoissa.

Kuntaliitosneuvotteluissa sekä kaupunkikuvan suunnittelussa on toivottu katsomista vuosiksi eteenpäin. Liikuntapaikkarakentamisessa pitäisi se ehdottomasti ottaa huomioon sekä tämänlaiset opetus- ja kulttuuriministeriön tutkimukset.