KIRKKO PUHUTTAA

KIRKKO PUHUTTAA

Maailma huutaa, Jumala kuiskaa
Ti 16.7 klo 14.00 SuomiAreena-piha

Virsi ja viini-ilta
Ke 17.7 klo 21.00 Raatihuoneen juhlasali

Tässä mielenkiintoisen alkuviikon muutamia helmiä, mitä odotan mielenkiinnolla ja oikeastaan jopa jännittyneenä.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon järjestämät tilaisuudet eivät olisi voineet tulla Poriin sopivampaan aikaan ja paikkaan. Kirkko on ollut viime päivinä useasti mediassa, eikä välttämättä missään hyvässä valossa. On saatu lukea ministeritason ja kirkon ylimmän johdon mielipiteistä, meitä kaikkia koskettavista asioista. Monet kirkkoon kuuluvista ovat vetäneet puheista omat johtopäätökset ja se onkin johtanut satojen eroamiseen kirkosta. Jotta ”soppa” olisi valmis ovat puhujat lähteneet ristiriitaisesti selittelemään ja pyörtämään kannanottojaan. Meillä kaikilla onkin nyt mahdollisuus päivittää tietonsa SuomiAreenalla mitä kirkolle tänä päivänä kuuluu.

Moneen asiaan voi saada tilaisuuksissa vastauksen. Esimerkiksi miten monella tavalla nykypäivänä voi USKOA JUMALAAN. Tiistain tilaisuus ei vielä ehkä kerro kaikkea.

Keskiviikon Virsi ja viini-ilta ei sitten ole enää mikään seurakunnan teeilta.
Vuosi sitten olin mielenkiinnosta kyseisessä tilaisuudessa.Vähän kun raotan esirippua, niin lukija saa kuvan mitä on odotettavissa.

Raatihuoneen juhlasali oli tupaten täynnä väkeä. Salista löytyi poliittista kermaa, isoja johtajia, vaikuttajia sekä ”julkkiksia” joka alalta, tietenkin myös tavallisia seurakuntalaisia. MEDIAA oli paikalla lähes itsenäisyyspäivän tapaan ympäri Suomen. Toimittajat tekivät työtään, kamerat vilkkuivat ja haastatteluja tehtiin sanomalehtiin ja moniin kuvalehtiin. Kirkon ylintä johtoa oli tietenkin myös paikalla. Kirkon nuorisovastaavilla oli farkut jalassa ja kirkon virkatakki päällä.

Sisään tullessa oli mahdollista ostaa viinilasillinen ja tietenkin koko tilaisuuden ajan oli mahdollista tankata tarpeidensa mukaan. Hinta ei näyttänyt olevan esteenä useampaankin lasilliseen.
Kirjailijapastori, viiniasiantuntija JAAKKO HEINÄMÄKI avasi tilaisuuden kertomalla, että on itse valinnut viinit ja tuonut ne Keski-Euroopasta. Varsinainen tilaisuus alkaa virsien valinnalla, joita kaikki voivat valita. Taustamusiikkia ei ole, mutta vanhat ja uudet virret raikuvat sillä antaumuksella, ettei sitä edes huomaa puuttuvan. Illan edetessä viini tekee kauppansa ja väki laulaa virsiä aina vaan railakkaammin.

Oli ilahduttavaa huomata kuinka niin moni osasi virsien sanat ulkomuistista.

Jos aikoo mennä raatihuoneen tilaisuuteen, niin ei varmaankaan kannata etukäteen liikaa pohtia kirkon nykytilannetta. Tilaisuuden aikana taas päässä pyörii sellainen myllerrys, että pois alta. Vasta muutaman viikon päästä tilaisuudesta voi alkaa pohtia miten vaan maailma muuttuu ja mitä kirkossa Suomessakin tapahtuu tänä päivänä.
Tilaisuus kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, miten eri tavoilla me ihmiset käsittelemme uskontoamme.
Pitää kyllä kysyä itseltäänkin monta monta kertaa moniin uskontoon liittyvistä asioista.